Sport

Mårts hoppas vänta med stugmys

Pär Mårts är brydd efter 1–4-förlusten mot Ryssland.
Pär Mårts är brydd efter 1–4-förlusten mot Ryssland.

Tiden börjar bli knapp för Pär Mårts.Mot Kanada måste han få spelarna att prestera bättre – annars kan både VM och hans tid som förbundskapten vara över.– Vi är långt ifrån max, säger han inför torsdagens kvartsfinal.

Hopplösheten hos Tre Kronors förbundskapten har blivit allt mer påtaglig för varje match som avverkats. Efter 1–4 mot Ryssland, där Sverige var rejält utspelat i två perioder, hittade Pär Mårts bara två ljuspunkter i det svenska spelet: powerplay och boxplay.

Allt det andra – bland annat tappade puckar, missade puckar, dumdristiga beslut i defensiven – tillhör det förgångna och nu fokuserar han på torsdagskvällens kvartsfinal mot Kanada i S:t Petersburg.

– Jag tycker det ska bli kul och jag ser fram emot matchen. Där kommer det handla mer om oss än om motståndaren, säger han vid den snabbt inplanerade pressträffen på spelarhotellet.

– Vi måste nå vår potential först och främst. Det är där den största utmaningen ligger. Vi måste spela tre bra perioder, och det har vi inte gjort hittills.

"Krav på spelarna"

TT: Hur jobbar ni just nu för att få ordning på spelet?

– Vi har krav på spelarna att de ska bli bättre och bättre och att de ska göra det de kan. Det är vi ganska tydliga med. Vi siktar uppåt, vi siktar framåt och har som krav att bli lite bättre för varje match.

TT: Hur mycket bättre kan ni bli?

– Väldigt mycket bättre. Väldigt mycket bättre. Den dagen vi tål lite motgång och inte får en massa målchanser emot oss, även om vi inte gör så mycket framåt, så blir vi farliga.

Om Pär Mårts & Co lyckas med uppgiften att få till Tre Kronors spel fortsätter VM-resan med semifinal och final eller bronsmatch.

Blir utgången den motsatta är hans tid som förbundskapten över.

Det är dock inget som ska ha påverkat arbetet i Ryssland.

– Nej, jag har haft ett helt åt för att förbereda mig på det är. Det är ju sista dagen för alla någon gång, säger han.

TT: Hur ser du på tiden som har varit?

– Fantastiskt lärorikt och spännande. Det har varit som att hoppa bungyjump varje dag utan att veta om gummibandet håller, säger Mårts.

Stugbesök efter VM

Vad som händer efter tiden i Tre Kronors bås vet han inte. Och det är lite så Mårts vill att den första tiden ska vara.

– Jag vet inte om jag har någon plan. Måste man göra något? Man kanske inte måste ha något, och jag ska nog träna på det. Nu har jag haft schema i stort sett hela mitt liv, så det blir nog min första utmaning att inte ha något schema, säger han.

Det är hans långsiktiga tankar just nu.

Men sett till de första dagarna efter VM finns det just nu avsikt att söka upp lugnet och bara slappna av.

– Jag ska nog åka till sommarstugan och plocka fram utemöblerna och mysa några dagar. Det blir nog det första jag gör, säger han.

Innan dess väntar kvartsfinal mot Kanada och om allt går som Pär Mårts hoppas kommer hans stugmys bli av först nästa vecka.