Sport Sport-topp

Mårts mjuka ledord gav seger

Alexander Wennberg och Gustav Nyqvist framför det danska målet.
Alexander Wennberg och Gustav Nyqvist framför det danska målet.

Någon utskällning var det inte tal om efter första perioden.I stället sade Pär Mårts till spelarna att de skulle ta det lugnt.– Jag tycker inte att man ska skälla på spelare som är nervösa, sade förbundskaptenen efter 5–2-segern mot Danmark.

Efter den första perioden klev Pär Mårts in i omklädningsrummet och sade ett par väl valda ord. Dock inte några hårda eller högljudda. I stället valde han att använda ett mjukare tonläge för att få spelarna att förstå vad som krävs för att vinna matcherna under ishockey-VM i Ryssland.

– De försökte men det blev ingen spontanhockey. Jag bad dem ta det lugnt, andas ut, lita på varandra och vad man nu säger. Det var vad de behövde höra för dem var så stressade, sade han.

– Mitt jobb är att spelarna ska tro på sig själva, tro på sitt kunnande och lita på instinkten. Sedan blev den andra perioden bra.

"Jäkla liv"

Minst sagt.

7.03 minuter in i perioden hittade Oscar Fantenberg och Mattias Ritola fram till Robert Rosén. Växjö-spelaren drog till direkt och fick in kvitteringen till 1–1 bakom målvakten Sebastian Dahm.

Målet blev sedan starten på Tre Kronors målrika period.

Och det var mycket tack vare powerplay-spelet.

– "Pelle" sade bra saker och vi manade på varandra. När vi sedan fick 1–1 var Tornberg (Johan, assisterande tränare) på oss och det var ett jäkla liv på bänken. Det gav energi, sade Mikael Backlund, som 1.27 minuter efter Roséns kvittering rakade in 2–1 till Tre Kronor.

– Vi pratade om att vi skulle gå för det, vara lite hot och inte lita på att någon annan ska göra det. Alla skulle vara hungrigare. Danskarna täckte mycket så vi försökte fejka skott och spela runt.

Med Mårts mjuka påmanande och Tornbergs ivrigt coachande fortsatte Sverige att spela bra i Ice Palace i Moskva.

Magnus Nygren dundrade in 3–1 i spel fem mot tre. Med minuten kvar av perioden var det dags för Backlund igen. Och det med en snarlik situation som gav 2–1. 27-åringen stod som vanligt vid Danmarks ena stolpe och vispade in 4–1 i spel fem mot fyra.

– Ja, precis. Det var två grisiga mål framför kassen. Det gäller att vara med på returerna, sade Backlund.

"Lång resa"

I sista perioden säkrade Gustav Nyquist, matchvinnaren i premiären mot Lettland, segern med sitt 5–1-mål. Jesper Jensen gjorde Danmarks tröstmål med sekunder kvar att spela.

Och det var slarvigt, tyckte Pär Mårts.

Men det var inget som oroar inför mötet med Tjeckien på måndagskvällen.

– Vi har en lång resa framför oss men så länge det blir bättre tycker jag att det känns bra, sade han.

– Jag tycker att det är bra att vi har fått med oss fem poäng trots att vi inte har varit bra. Jag kan bara hoppas det blir bättre.

TT: Vad tror du väntar er mot Tjeckien?

– Betydligt tuffare. betydligt skickligare motstånd. Det är vad jag väntar mig, men jag väntar mig även att vi är bättre än vår senaste match mot dem, sade Pär Mårts.