Sport

Mårts nöjd med NHL-förstärkningar

Pär Mårts under Tre Kronors träning.
Pär Mårts under Tre Kronors träning.

Mattias Ekholm och André Burakovsky har tackat ja till VM-spel.Nu återstår bara klubbarnas godkännande.– Jag är glad om de spelar mot Ryssland, säger Pär Mårts, Tre Kronors förbundskapten.

Fart, tyngd och stabilitet. Det är vad Pär Mårts anser att NHL-duon tillför Tre Kronors VM-lag i Ryssland.

– André har jag inte så stor erfarenhet av att jobba med men jag har sett honom, och det är en stor, fartfylld, kraftfylld spelare som är bra med pucken. Med honom får vi storlek och fart som vi kanske behöver, säger förbundskaptenen.

– Ekholm har varit med några gånger tidigare och han har tagit kliv varje gång. Han har gjort en väldigt bra säsong.

Landar på måndag

Men innan Mattias Ekholm, Nashville, och André Burakovsky, Washington, kan sätta sig på planet till Ryssland måste de släppas av sina respektive klubbar.

Ett arbete som Pär Mårts hoppas ska gå smidigt och snabbt. Men han räknar inte med att svenskarna ska hinna fram till Moskva till lördagens möte med Norge eller matchen mot Schweiz på söndag.

Det är först till gruppspelsavslutningen mot Ryssland på tisdag som han tror att de kan vara på plats.

– Tidigare än så går nog inte. Jag vet att Ekholm är kvar i San Jose och ska ha något möte. De kanske kommer hit på måndag. Jetlaggade, säger han.

"Osäker"

Även Dallas-backen John Klingberg är intresserad av att ansluta. För hans del väntar Tre Kronor på en läkarundersökning.

– Det är en spelförande kille som har tagit kliv och producerar. Men jag är osäker på om han kommer, säger Mårts.

Den senaste tiden i Moskva har även inneburit några återbud.

Nashvilles forwardsstjärna Filip Forsberg dras med en ryggskada och har tackat nej. Backen Johnny Oduya, Dallas, och Washingtons Marcus Johansson och Nicklas Bäckström kommer inte heller till Tre Kronor.

Inför lördagens möte med Norge har Sverige dessutom valt att anmäla målvakten Joel Lassinantti för spel i VM.

– Vi är inne på vår resa och vi ska inte bry oss om att vi möter Norge. Vi ska hand om oss själva och fixa vårt spel och se till att vi får självförtroende. Det är vad vi håller på med, tycker jag. Vi har inte nått toppen än, vi blandar och ger lite grand, säger Pär Mårts.

– Vi gjorde två skapliga perioder mot Kazakstan och nu ska vi se till att göra tre.