Sport Sport-topp

Mårts städade rejält i VM-truppen

Pär Mårts är besviken över att så få NHL-spelare vill vara med i VM. Nu har han tagit ut den preliminära VM-truppen. Arkivbild.
Pär Mårts är besviken över att så få NHL-spelare vill vara med i VM. Nu har han tagit ut den preliminära VM-truppen. Arkivbild.

Genomklappningen i genrepet mot Tjeckien fick rejäla konsekvenser.Förbundskaptenen Pär Mårts städade bort elva spelare när han tog ut den preliminära truppen till VM i Ryssland.

1–7 i fredags kväll sved rejält. Kort efter landskampen sade Mårts till TT:

– Det fanns ingen botten. Tänk att vi tappade konceptet så här. Det var lätt att slå oss. Jag känner mig också delaktig till att det blev så här.

Att det lag som lämnade Tjeckien inte har mycket att komma med i Moskva var den största insikten och på planet hem till Sverige gick Mårts, som gör sitt sista mästerskap som förbundskapten, runt och delade ut negativa besked.

Elva fick lämna

Det var många. Elva spelare fick höra att de kan gå på semester.

Det var backarna Johan Forsling, Emil Johansson, Eric Martinsson, Magnus Nygren och Linus Hultström. På forwardssidan fick Mattias Tedenby, Richard Gynge, Filip Sandberg, Pathrik Westerholm, Markus Ljungh och Marcus Sörensen kliva av.

– Egentligen var det ingen spelare som var svårare än någon annan att plocka bort. Det är en samlad bild som jag fått senaste tiden. Det är annorlunda att spela VM med nerver och allt och det har jag vävt in, säger Pär Mårts till Aftonbladet.

Sedan tidigare var elva spelare uttagna till VM. De som har tillkommit är målvakterna Viktor Fasth och Joel Lassinantti, backarna Niclas Burström, Johan Fransson, Erik Gustafsson och Anton Lindholm samt forwardarna Patrik Cehlin, Mattias Ritola, Mattias Sjögren, Lucas Wallmark, Linus Omark, Linus Klasen och Robert Rosén.

Skellefteås Ritola, en av sex spelare från SM-finalisten i truppen, är ett av de mer överraskande namnen.

– Hans tränare i Skellefteå anser att han varit lagets bästa spelare under slutspelet och vi behöver spelare som kan slå sin gubbe, säger Mårts till Aftonbladet.

Sex NHL-spelare

Pär Mårts har tidigare uttryckt besvikelse över antalet NHL-proffs som tackat nej till turneringen. I går fick han negativa besked från Anaheim-spelarna Jakob Silfverberg och Rickard Rackell. Men däremot fick Mårts ett ja från Chicagobacken Erik Gustafsson.

Nu innehåller VM-truppen endast sex spelare från NHL: Jacob Markström, Erik Gustafsson, Adam Larsson, Gustaf Nyquist, Mikael Backlund och Alexander Wennberg.

Truppen är öppen för ytterligare en back.

VM spelas 6-22 maj och Tre Kronor lyfter mot Moskva på tisdag.