Sport Sport-topp

Mårts vill inte hänga på väggen

Förbundskapten Pär Mårts går vidare i livet efter förlusten med 0–6 i VM-kvartsfinalen mot Kanada. Nu är hans tid som förbundskapten över.
Förbundskapten Pär Mårts går vidare i livet efter förlusten med 0–6 i VM-kvartsfinalen mot Kanada. Nu är hans tid som förbundskapten över.

Han tycker inte tiden som Tre Kronors förbundskapten renderade i något större något avtryck.Och Pär Mårts tror inte någon kommer att saknar honom.– När någon försvinner kommer det alltid någon ny, säger han.

I ett års tid hade Pär Mårts förberett sig inför sin sista dag på jobbet på Svenska ishockeyförbundet. När tiden till slut hann i fatt honom i S:t Petersburg var 63-åringen bekväm i situationen.

– Jag tror inte att någon kommer sakna mig då det är en ny som ska in här. Så tycker jag även att det ska vara och jag har inget problem med det, säger han.

– Jag känner inte att jag måste hänga på någon jävla vägg någonstans. Nu är det färdigt, nu tar någon annan över. Punkt slut.

Stort att vinna

Mårts tog över huvudansvaret för Tre Kronor 2010. Sedan dess har han bland annat fört Sverige till ett efterlängtat VM-guld på hemmaplan 2013 och året efter följde han upp med OS-silver i Sotji. Och bakom karriärens allra högsta toppar finns det ytterligare framgångar som har visat Hockeysverige vägen till medgång och gett ett stort antal storspelare i NHL samt i andra stora ligor världen över.

Ändå känner Mårts att hans avtryck på svensk hockey, efter 13 år i förbundets regi och ytterligare tolv som SHL-ledare, inte är något att prata om.

– Nej, jag tror inte att det blir något, säger han.

Tiden har dock lämnat desto tydligare spår hos honom själv.

– Får man vinna så är det enormt. Att vi lyckades ta oss till OS-final fast vi tappade så många spelare under vägen. Annars är det resan tillsammans med de andra förbundskaptenerna, att vi har försökt göra saker för svensk hockey, för svensk landslagshockey. Det är kanske det häftigaste, säger han.

– Sedan är det kontakten med spelarna. Jag älskar kontakten med dem i omklädningsrummet och att få jobba med dem, prata med dem och försöka få ut det mesta. Det är det som är guldet med det här jobbet.

"Känner ingen sorg"

Om det blir någon fortsättning med ishockeyn vet inte Pär Mårts. Det är en process som han vill ska få lite extra tid innan det tas någon form av beslut.

– Jag ska inte vara tränare i Sverige, det vet jag. Jag tippar på att alla klubbar är i stort sett påfyllda snart och jag känner ingen sorg över det. Jag är ganska nöjd att få avsluta, inte på det här sättet för det hade jag velat göra bättre, men jag har haft tid på mig att ta den där tanken och jag kan absolut tänka mig att inte göra någonting, säger han.

Efter att Tre Kronors chartrade flyg anlände till Stockholm väntade en kortare hemresa till Västerås. Sedan väntar någon avstickare till förbundets kontor i huvudstaden för att runda av anställningen.

– Jag ska lämna tillbaka bilen, datorn och skriva någon reseräkning. Det är väl det jag får göra, säger Pär Mårts.