Nyheter Toppnyheter

"Måste gå vidare – men vet inte hur"

Två män står på balkongen till ett jordbävningsskadat hus i kuststaden Pedernales.
Två män står på balkongen till ett jordbävningsskadat hus i kuststaden Pedernales.

En vecka efter skalvet i Ecuador börjar hoppet om att hitta överlevande bland rasmassorna att sina. Nu börjar det mödosamma arbetet med att bygga upp de tusentals byggnader som förstörts och att hjälpa de drabbade att komma på fötter igen.

– Vi har börjat rensa upp nu, vi har förlorat hoppet om att hitta fler levande under rasmassorna. Vi måste gå vidare, även om vi inte vet hur, säger räddningsarbetaren Walter Zamrano till Financial Times i den hårt drabbade staden Portoviejo.

Upp emot 650 människor har konstaterats döda efter skalvet. Räddningschefen i huvudstaden Quito konstaterar att räddningsfasens operativa del är över.

– Nu handlar det om att ta hand om förruttnande kroppar, säger Eber Arroyo till nyhetsbyrån AFP.

President Rafael Correa offentliggjorde den senaste dödssiffran på tisdagen:

– 646 människor är döda, 12 492 är skadade och 26 091 befinner sig i tillfälliga härbärgen, sade Correa.

Enorma skador

Presidenten beräknar kostnaderna för återuppbyggnaden till närmare 25 miljarder kronor, motsvarande "2–3 procent av BNP". Men många frågar sig hur Ecuador, vars ekonomi var i gungning redan före skalvet, ska klara av återuppbyggnaden.

Världsbanken kommer att låna ut motsvarande drygt 1,2 miljarder kronor till Ecuador. FN uppmanar medlemsländerna att bidra med motsvarande närmare 600 miljoner kronor för att kunna hjälpa omkring 350 000 drabbade de kommande tre månaderna. Men det motsvarar bara hälften av de behövande och hjälporganisationer varnar för att många som förlorat sina hem riskerar att drabbas av sjukdomar.

Rädslan hänger kvar

Över 700 efterskalv har registrerats efter lördagens jordbävning. I torsdags skakades landet av en kraftig jordbävning på 6,0 som även resulterade i flera mindre efterskalv. Men det fanns inga omedelbara rapporter om nya skador, varken på människor eller på byggnader.

– Människor är nervösa, förvirrade och väntar sig det värsta, som om det kraftigaste skalvet ännu inte har kommit, säger prästen Ivan Onofre i Tasate, nära den förstörda kuststaden Pedernales, till AFP.

Rodrigo Abd/AP/TT
President Rafael Correa uppskattar kostnaderna för återuppbyggnaden till runt 25 miljarder kronor. Under fredagen besökte han den hårt drabbade staden Pedernales.
Rodrigo Abd/AP/TT
Brandmän letar efter överlevande i rasmassorna. Men en vecka efter skalvet börjar hoppet om att hitta överlevande sina.
Rodrigo Abd/AP/TT
En man försöker att rädda det han kan innan bulldozrar river ner skalvskadade byggnader.