Nyheter Sverige

Måttfull förändring överraskade inte

Den nya miljöministern Karolina Skog (MP) på dagens presskonferens om regeringsombildningen.
Den nya miljöministern Karolina Skog (MP) på dagens presskonferens om regeringsombildningen.

Stefan Löfven valde till slut att göra en tämligen måttfull regeringsombildning. Valet av två pragmatiska miljöpartister kan förbättra samarbetsklimatet i regeringen.Men trycket på att MP till slut ska belönas för sin pragmatism ökar.

Inifrån Rörelsen har hörts önskemål om att Stefan Löfven skulle göra en rejäl ommöblering med nya ansikten för att få en nystart och vända de usla opinions- och förtroendesiffrorna.

– Men det blev en ganska modest förändring, konstaterar statsvetaren Jonas Hinnfors.

Han påminner om att tron att stora ombildningar av regeringar ska ge stora opinionsframgångar är ganska överdriven. Inte många studier visar på det.

Kollegan Tommy Möller menar att såväl valet av Isabella Lövin till nytt språkrör som utnämningarna av de nya statsråden visar att Miljöpartiet har valt väg.

Tydligt besked

– Miljöpartiet värderar regeringssamarbetet högt. Det här är ett tydligt besked, säger han.

Reaktionerna från socialdemokrater är också positiva. Man andas ut över valet av miljöpartisterna.

– Jag känner mig lugnare efter presentationen i dag, säger till exempel LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson.

Både Peter Eriksson och Karolina Skog är kända för att vara pragmatiker och dessutom vana vid att arbeta tillsammans med socialdemokrater.

– Det har diskuterats om Miljöpartiet kommer att orka sitta kvar i regeringen. Nu ser man att de väljer två realpolitiker med lång erfarenhet, två utpräglade pragmatiker, säger Tommy Möller.

Belöning viktig

– Men, säger Jonas Hinnfors, även med pragmatiker och ett gott samarbetsklimat är det viktigt att de får någonting som inte bara är pengar till reparationer av kylskåp. Att socialdemokraterna hittar en belöning till Miljöpartiet.

Valet av Ann Linde (S) till EU- och handelsminister applåderas av socialdemokrater. Däremot väcks vissa frågor kring en del ommöbleringar av portföljerna. Statsvetaren Ulf Bjereld, själv socialdemokrat och adjungerad till verkställande utskottet, varnar för risken att frågor hamnar mellan stolarna när miljö läggs på en minister och klimat på en annan.

Den nya samordningsministern Ibrahim Baylans roll uppfattas även som något oklar.

– Nu ska Baylan sitta i statsrådsberedningen och ha det här ansvaret, men om det räcker är svårt att säga. Det är svårt att klampa in på andras områden. De samordningsministrar vi har haft tidigare har inte haft det så lätt, säger Möller.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset