Nyheter Världen

Möjligt Manson-offer identifierat

Polisen i Los Angeles utreder det brutala mordet på 19-åriga svenskfödda Reet Jurvertson 1969 som nyligen identifierades genom dna-prover.
Polisen i Los Angeles utreder det brutala mordet på 19-åriga svenskfödda Reet Jurvertson 1969 som nyligen identifierades genom dna-prover.

En kvinna som hittades knivhuggen till döds 1969 och som kan vara ett tänkbart offer för efterföljare till seriemördaren Charles Manson har identifierats efter nästan 50 år. Det handlar om svenskfödda 19-åriga Reet Jurvetson.

Identifieringen har fått utredarna att förhöra den fängslade massmördaren om 19-åringens död, uppger polisen i Los Angeles.

Kvinnan, som tidigare bara kallats Jane Doe #59, blev genom dna-prover identifierad som 19-åriga Reet Jurvetson. Hon tappade kontakten med sin familj efter att ha rest till Kalifornien från Kanade 1969, enligt LA-polisen. Jurvetson var född i Sverige men växte upp i Montreal.

"Äntligen, efter alla dessa år, står vi inför kalla fakta. Min lillasyster blev brutalt mördad. Det var inte vad jag ville höra", säger offrets syster Anne Jurvetson i ett uttalande som lagts ut på en minnessajt.

150 knivhugg

Hon skriver att hennes föräldrar aldrig rapporterade systern försvunnen, för att de inte insåg att hon kunde ha fallit offer för ett brott.

Jurvetsons kropp påträffades i snårskogen i Hollywood Hills. Hon hade huggits 150 gånger i överkroppen.

Genombrottet i fallet kom då en vän till familjen tittade i en databas med saknade och försvunna personer och kände igen henne.

Flera sektoffer

Med tanke på platsen och tidsperioden då Jurvetson hittades och det våldsamma sätt som hon dödades på ville utredarna utesluta varje tänkbar koppling till Manson-morden som begicks sommaren 1969. Men förhören med 81-årige Manson gav ingenting av värde och därför förblir utredningen öppen och pågående.

LA-polisen har bett allmänheten att hjälpa till att identifiera en vän till Jurvetson. Vännen är känd som John eller möjligtvis Jean.

Sommaren 1969 dirigerade Manson sina oftast kvinnliga efterföljare att mörda sju personer. Bland offren fanns skådespelerskan Sharon Tate, filmskaparen Roman Polanskis gravida hustru. Hon dödades med 16 knivhugg av medlemmar i Manson-sekten tidigt på morgonen den 9 augusti 1969.