Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

"Möjligt terrorhot" i Sverige utreds

– Vi kan mentalt aldrig annat än förberedda oss på att det kan hända i Sverige. Vi kan aldrig garantera att det inte gör det, säger statminister Stefan Löfven om de nya obekräftade uppgifterna att IS planerar en attack i Sverige. Arkivbild.
– Vi kan mentalt aldrig annat än förberedda oss på att det kan hända i Sverige. Vi kan aldrig garantera att det inte gör det, säger statminister Stefan Löfven om de nya obekräftade uppgifterna att IS planerar en attack i Sverige. Arkivbild.

Säkerhetspolisen arbetar just nu intensivt med information om vad som enligt flera medier är ett terrorhot riktat mot Sverige.USA:s Stockholmsambassad bekräftar att svenska poliser utreder ett "möjligt terrorhot", men Irak lägger locket på.

Ibrahim al-Ibadi, presschef vid Iraks inrikesdepartement, skriver i ett mejl till TT att Irak inte delar med sig av information om den här typen av uppgifter till medier.

"Vår säkerhetstjänst kan varken bekräfta eller dementera att den har förmedlat denna information till sin svenska motsvarighet. Den irakiska underrättelsetjänsten samarbetar med sina motsvarigheter i EU men delar aldrig med sig av någon information av detta slag till medier", skriver Ibrahim al-Ibadi.

Enligt uppgift till Expressen ska Säpo ha fått uppgifter från Iraks säkerhetstjänst om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig till Sverige för att utföra terrordåd mot civila i Stockholm. Uppgifterna är dock obekräftade.

– Jag har ingen information, ingen officiell bekräftelse om denna potentiella terrorattack i Sverige, säger Iraks ambassadör i Sverige, Baker Fattah Hussen, till TT.

Arbetar intensivt

En hög irakisk säkerhetskälla, som vill vara anonym, hävdar dock för TT att Irak inte har gett informationen till Sverige.

Säpos presschef Sirpa Franzén bekräftar att man arbetar intensivt med ett tips i någon form, tillsammans med andra instanser i Sverige och utlandet. I övrigt är hon förtegen.

– Om vi lämnar detaljer om den grundinformation som vi har så röjer vi det också för dem som vi ska motverka. Jag kan varken berätta något om varifrån den kommer eller när den har kommit.

'Informationen som Säpo fått påverkar inte terrorhotnivån mot Sverige. Den ligger kvar på en förhöjd nivå.

Franzén påpekar att Säpo relativt ofta får den här typen av information i all verksamhet och den är ibland mer eller mindre osäker.

Enligt USA:s Stockholmsambassad rör det sig om att den svenska polisen aktivt undersöker ett möjligt terrorhot mot Sverige. Aftonbladet uppger att det är den första bekräftelsen från officiellt håll om ett "konkret terrorhot".

På ambassadens Facebooksida manas amerikanska medborgare via ett "säkerhetsmeddelande" att ta del av USA-regeringens resevarningar för Europa. Där står bland annat att amerikaner bör vara vaksamma på offentliga platser eller när de färdas med kollektiva transportmedel.

I stabsläge

Svenska Säpo och polisens nationella operativa enhet, Noa, har gått in i så kallat stabsläge för att samordna och använda resurser.

– Man har en särskild ledningsstab för att samordna och leda. I vårt fall handlar det om att samordna över landet, säger Linda Widmark, vikarierande presschef på polisens nationella mediecenter.

Även Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) har skapat en särskild organisation med anledning av det misstänkta hotet.

"Aldrig garantera"

Man kan aldrig skydda sig helt mot terrorism, men Säpo gör allt för att förhindra den, säger statsminister Stefan Löfven om det misstänkta hotet mot Sverige.

– Vi kan mentalt aldrig annat än förberedda oss på att det kan hända i Sverige. Vi kan aldrig garantera att det inte gör det. Däremot är jag förvissad om att Säkerhetspolisen jobbar intensivt och systematiskt för att se till att det inte händer, säger Löfven.

TT: Finns det någon anledning att vara orolig?

– Myndigheterna gör sitt jobb på ett sådant sätt så att människor ska kunna leva sina liv som vanligt. Det som terrorismen vill komma åt är att människor inte ska leva sina liv som vanligt.

Maja Suslin/TT
Säkerhetspolisen utreder ny information. Arkivbild.