Nyheter Världen

Mördad aktivist fanns på dödslista

Den mördade miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres fanns med på en dödslista som skickades till ett specialförband månader före mordet. Det uppger en före detta medlem i det USA-utbildade förbandet för tidningen The Guardian.

– Om jag skulle bege mig hem skulle de döda mig. Tio av mina kollegor saknas. Jag är 100 procent säker på att Berta Cácere dödades av armén, säger Rodrigo Cruz.

Cáceres sköts ihjäl i sitt hem i staden La Esperanza i början av mars. Fem personer har gripits för mordet, däribland en specialutbildad militär. En annan av de gripna arbetar för ett energibolag som bygger en damm som Cáceres hade kampanjat emot.

– Det här visar att dödspatruller verkar inom de militära styrkorna, som används för att göra sig av med människor som motsätter sig regeringens planer, säger dottern Bertita Zuniga till tidningen.

Under förra året mördades 185 miljö- och landaktivister, enligt organisationen Global Witness. Det motsvarar tre aktivister per vecka och är en kraftig ökning jämfört med året före.