Utbildning Nyheter Sverige

M: Ge alla chansen gå i sommarskola

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill att det aktiva skolvalet införs i alla Sveriges kommuner.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill att det aktiva skolvalet införs i alla Sveriges kommuner.

Moderaterna vill införa så kallad lovskola för samtliga elever i årskurs 6–9 i hela landet. Även nyanlända barn omfattas av förslaget – och lovskola måste erbjudas i alla kommuner enligt förslaget.

– Jag tycker det, och jag tycker att den ska finnas i hela landet, säger partiledaren Anna Kinberg Batra till TT när hon möter pressen inför sitt sommartal på Södermalm i Stockholm.

Lovskola innebär att elever som inte uppnått behörighet till gymnasiet eller riskerar att inte nå kunskapskraven erbjuds att plugga sommartid. Utbildningsminister Gustav Fridolin välkomnar M-förslaget. Grundskoleutredningen föreslog i september förra året samma sak för årskurs 9-elever.

– Jag tycker alltid att det är bra när Anna Kinberg Batra tittar på regeringens att göra-lista innan hon gör sina utspel, säger han.

Moderaterna beräknar att satsningen kommer att kosta 600 miljoner kronor.

– Motsatsen till att lära sig tillräckligt i skolan i tid är utanförskap i värsta fall. Det är den stora kostnaden för både individen och samhället, säger Kinberg Batra.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, är positiv till att möjligheten med lovskola införs för nyanlända barn – och att det blir likvärdigt över hela landet. Men hon skulle hellre se att pengarna satsades på den vanliga skolan.

– Varför finns behovet av lovskola? Det har ju inte funnits i lika stor utsträckning tidigare. Behovet är ett tydligt tecken på att lärarna inte får den tid med eleverna som de skulle behöva, säger Fahlén.

Anders Wiklund/TT
Åsa Fahlén, nyutsedd ordförande för Lärarnas riksförbund. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset