Nyheter Sverige

M kritiserar Löfven om Kaplan

Moderatledaren Anna Kinberg Batra kommenterar bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) ifrågasatta middagssällskap före utrikesnämndens möte på slottet.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra kommenterar bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) ifrågasatta middagssällskap före utrikesnämndens möte på slottet.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra är inte nöjd med hur statsminister Stefan Löfven hanterat frågan om bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) kritiserade middagssällskap. Liberalernas partiledare Jan Björklund vill ha fler svar.

– Statsministern måste fundera ordentligt på sitt förtroende för Mehmet Kaplan, för Sveriges regering har faktiskt en chef och nu måste Stefan Löfven ta det ansvaret, säger Kinberg Batra, på väg till ett möte i utrikesnämnden.

Anna Kinberg Batra har sagt att hon inte kommer att tveka att ta till misstroendevapnet om det behövs, men där är hon inte ännu.

– Först måste statsministern ta reda på och förklara betydligt mer än vad han hittills gjort.

Kinberg Batra anser att Sverigebilden har fått sig en knäck av Kaplans agerande och vill ha svar på hur regeringen tänker arbeta för att förbättra bilden av Sverige utomlands.

Liberalernas Jan Björklund är inte heller nöjd.

– De förklaringar han lämnat är inte tillräckliga så han måste reda ut sina förbindelser och kontakter med de här extremistkretsarna, säger Björklund.

Han är inte beredd att väcka misstroendevotum i dagsläget.

– Först måste Kaplan förklara och reda ut, sedan måste i första hand statsministern och Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin och Åsa Romson ta ställning till om han kan sitta kvar, säger Jan Björklund till TT.

Löfven gav i går en skriftlig kommentar till det saken gäller, att Kaplan förra året deltog i en middag där också den svenske ordföranden för den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna fanns med vid bordet. Det gjorde också företrädare för organisationen Milli Görus och den då vice ordföranden i Turkiska riksförbundet. Den sistnämnde avgick nyligen när det kom fram att han hetsat mot armenier i ett tal på Sergels torg.

Beklagligt

"Som minister har man själv ett ansvar för att agera på ett sådant sätt att det aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder. Därför är det djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare" skrev Löfven i uttalandet.

Han tillade att han har haft ett möte med Kaplan, som tagit avstånd från de personer och organisationer som omtalats. Statsministerns pressekreterare Anne Ekberg säger att Löfven har sagt det han har att säga, i och med det skriftliga uttalandet. Kaplans presskontakt, Adam Bergsveen, anser att Kaplan har svarat på de frågor som ställts och har inget att tillägga.

Kaplan har sagt att han inte kände till att företrädare för Grå Vargarna skulle vara med på middagen, att han inte träffat personen tidigare och att han inte skulle ha gått dit om han vetat på förhand.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att det är varje statsråds ansvar att kontrollera i vilka evenemang man medverkar.

– Nu har Mehmet Kaplan väldigt tydligt, tycker jag, tagit avstånd från en del av de där organisationerna som det handlar om. Grå vargarna är ju en helt avskyvärd organisation. Hans stab får strama upp rutinerna när det gäller att se i vilka sammanhang som han finns med i, säger Johansson.

Sverigedemokraterna överväger, enligt uppgifter till Expressen, om de ska yrka på misstroende.

Marcus Ericsson/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.
Marcus Ericsson/TT
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Maja Suslin/TT
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) anser att han har svarat på de frågor som kan finnas om hans ifrågasatta middagssällskap. Arkivbild.
Fredrik Sandberg/TT
Liberalernas Jan Björklund kommenterar bostadsminister Mehmet Kaplans (MP) ifrågasatta middagssällskap före utrikesnämndens möte på slottet.
Mer om Kaplan-krisen

Läs också