Nyheter Sverige

M-ledamöter petas för folkmordsröst

Hanif Bali som nyvald riksdagsledamot 2010. Arkivbild.
Hanif Bali som nyvald riksdagsledamot 2010. Arkivbild.

Flera moderata riksdagsledamöter petas från uppdrag efter att de gått emot partilinjen när riksdagen röstade om att erkänna folkmordet på minoriteter i Mellanöstern.– Det var inte väntat, säger M-ledamoten Hanif Bali.

När riksdagen för två veckor röstade om att erkänna IS massmördande som ett folkmord på kristna och andra minoriteter i Mellanöstern tog flera partier ställning mot förslaget, bland annat Moderaterna.

Men Hanif Bali och Niklas Wykman röstade emot Moderaternas partilinje och för ett erkännande. Nu har de båda petats från sina uppdrag i riksdagen. Hanif Bali förlorar sin plats i arbetsmarknadsutskottet.

"Förstår partiledningen"

TT: Är det ett straff för att du röstade emot det gruppen hade bestämt?

– Det får du fråga partiledningen om. Jag kan bara konstatera att jag blev av med mitt uppdrag, det var inte väntat.

– Jag förstår partiledningen i deras logik. Jag tycker att det är viktigt att man har ett parti som håller ihop och om man inte gör det får det konsekvenser. Jag har ingen illvilja mot partiets resonemang.

Vilka frågor Bali ska syssla med framöver är ännu inte klart, men han flyttas till ett nytt utskott.

– Gruppen har valt att ge mig ett nytt uppdrag i näringsutskottet, säger han.

"Gjorde ett val"

Missnöjet från M-gruppen gör att Niklas Wykman förlorar sin plats i skatteutskottet och sin tunga post som partiets skattepolitiske talesperson. Han ersätts av riksdagskollegan Maria Malmer Stenergard, meddelar partiet i ett pressmeddelande.

– Jag gjorde ett val när jag röstade som jag gjorde. Det är självklart att det får konsekvenser, säger Niklas Wykman till TT.

– Samtidigt var det min fulla övertygelse då och det är min fulla övertygelse nu om det som IS och andra göra i Mellanöstern.

Efter petningen kommer Wykman i stället att få en plats i arbetsmarknadsutskottet.

– Jag är motiverad att jobba vidare med de frågor som partiet nu vill att jag ska jobba med, säger han.