Nyheter Sverige Sverige-topp

M-ledamot KU-anmäler Gustav Fridolin

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin KU-anmäls. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin KU-anmäls. Arkivbild.

Den moderate riksdagsmannen Olof Lavesson KU-anmäler Miljöpartiets språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin. Orsaken är uppgifterna om att MP:s presskontakt ska ha försökt påverka innehållet i ett SVT-inslag om affären med Mehmet Kaplan.

– Jag är allvarligt bekymrad. När en ledning inom ett departement försöker styra upp vad som sker i Sveriges Television, det är helt enkelt inte acceptabelt, säger han till Expressen.

Olof Lavesson, som är ordförande i kulturutskottet och kulturpolitisk talesperson för M, anmäler Fridolin som chef och ansvarig för departementet.

– Och när du är politisk tjänsteman i ministerns stab så agerar du på uppdrag av ministern, säger Lavesson till tidningen.

Det var Magnus Johanson, miljöpartistisk planeringschef på utbildningsdepartementet, som i sin kontakt med Aktuellts programledare Anders Holmberg försökte utöva påtryckningar för att kritik mot avhoppade bostadsministern Mehmet Kaplan skulle lyftas ur programmet. I utbyte ska Johansson ha erbjudit kritiska röster om partikollegan Yasri Khan, som kunde kandidera till MP:s partistyrelse trots att han vägrade ta kvinnor i hand.