Nyheter Världen Sverige

M oroas över lucka i id-kontroller

Justitieutskottets ordförande, förra justitieministern Beatrice Ask (M), vill undvika en lucka i id-kontrollerna. Arkivbild.
Justitieutskottets ordförande, förra justitieministern Beatrice Ask (M), vill undvika en lucka i id-kontrollerna. Arkivbild.

I sommar löper förordningen om id-kontroller ut. Sen inträder en karenstid på två veckor innan de kan förlängas.– Det är väldigt dumt att det här kommer mitt i sommaren, säger förre justitieministern Beatrice Ask (M) till TT.

Förordningen gäller i sex månader i taget. Den 4 juli löper den ut. Lagen som ligger till grund för den stadgar att ett uppehåll då ska göras i två veckor.

Beatrice Ask varnar för att många flyktingar då passar på.

– Risken är uppenbar. Dels för att det är fler flyktingar som kommer att söka sig till Europa när det blir varmare, dels för att det är många hundratusen som väntar i Tyskland och andra länder. Och det är klart att om vi plötsligt har öppen dörr, så ökar möjligheterna för människor att ta sig till Sverige, säger hon.

– Det kan också få den konsekvensen att andra länder öppnar upp för att de ser möjligheten att utnyttja situationen, och det är dumt att bjuda på det, säger Ask.

Men justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är inte särskilt orolig.

– Det gäller ju bara id-kontrollerna mot Danmark. De mot Tyskland kommer att vara kvar, för det är en annan lagstiftning, och så länge Danmark har kvar sin kontroll gentemot Tyskland så ser jag inte någon större risk för att vi ska få problem, säger han till TT.

Sverigedemokraterna föreslår att utskottet tar ett initiativ till att karenstiden slopas.

Henrik Montgomery / TT
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är inte orolig för att det ska komma fler under uppehållet i id-kontrollerna. Arkivbild.