Utbildning Nyheter Sverige Sverige-topp

M-satsning på skolan välkomnas

Moderaterna vill att lärarassistenter ska avlasta lärarna i deras arbete. Arkivbild.
Moderaterna vill att lärarassistenter ska avlasta lärarna i deras arbete. Arkivbild.

Moderaterna vill öronmärka 200 miljoner kronor till 500 lärarassistenter på utsatta lågstadieskolor. Partiet ställer sig dessutom bakom regeringens satsning på tre miljarder per år till höjda lärarlöner.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är positiv till de moderata tongångarna

– Jag kan inte annat än välkomna om det blir lite av en politisk tävling, säger Fridolin.

Också regeringen har avsatt pengar för ett paket för, bland annat, fler anställda i skolan. Det handlar om en halv miljard per år de närmaste åren. M hävdar att deras förslag är pengar utöver det, och de 200 miljonerna det handlar om ska räcka till minst 500 lärarassistenter som ska avlasta lärarna pappersarbete.

Facken nöjda

Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet välkomnar Moderaternas förslag.

– Vi är väldigt glada över det här. Det är viktigt att det finns en samsyn i rikspolitiken kring statens ansvar, säger Bo Jansson från Lärarnas riksförbund på en pressträff tillsammans med Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Han syftar då på att även Moderaterna vill ha den statliga lönesatsningen på lärarlönerna. Även Maria Rönn, 1:e vice ordförande i Lärarförbundet, är nöjd med detta.

Vända utvecklingen

– Vi har länge krävt att Moderaterna ska ställa sig bakom detta. Vi ser det som en utsträckt hand från Moderaterna som vi hoppas att regeringen tar, säger hon.

Båda fackförbunden välkomnar också förslaget om lärarassistenter. Enligt Kinberg Batra ska de pengarna riktas till de elever som har svårast att nå kunskapskraven. Kommunerna kommer att få söka pengar hos Skolverket.

– Vi måste se till att lärarna kan göra sitt jobb för att vi ska vända kunskapsutvecklingen i skolan, säger hon.

Moderaterna föreslår även att de nationella proven i större utsträckning blir digitala och rättas centralt.