Nyheter Ekonomi Sverige

M snickrar vidare på enkla jobb

Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare, pläderar för första jobbet-anställning med så lite krångel och kontroll som möjligt. Arkivbild.
Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare, pläderar för första jobbet-anställning med så lite krångel och kontroll som möjligt. Arkivbild.

Moderaterna föreslår en anställningsform där jobb och utbildning kombineras men där bara arbetet ger betalt.Statsminister Stefan Löfven varnar för nedmontering av den svenska modellen.

Moderaternas förslag är en vidareutveckling av deras förslag till en första jobbet-anställning för unga utan gymnasieexamen och nyanlända. Det ska vara så lite krångel som möjligt, deltidslön parat med praktik eller utbildning.

Ett heltidsjobb ska innehålla 25–40 procent obetald utbildning/praktik och resten betald arbetstid. Fack, arbetsgivare och myndigheter ska inte behöva blandas in alls.

Får moderaterna som de vill innebär det att en ny anställningsform införs i lagen om anställningsskydd. Anställningen ska kunna vara upp till 18 månader och vara öppen för unga utan gymnasieexamen under 23 år och för nyanlända invandrare i fem år.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger att det är bra med förslag som kombinerar arbete och utbildning, Men M hamnar ändå fel, anser hon.

S kritisk

– Moderaterna lämnar den svenska modellen och förespråkar en mer sydeuropeisk modell med lagstiftning. Vi i Sverige har valt att ha lite lagreglering och låta det mesta skötas av parterna, det har varit smidigt och man har snabbt kunna göra förändringar, säger Johansson.

Stefan Löfven anklagar moderaterna för att montera ned såväl den svenska välfärden som den svenska modellen.

– Jag tänker stå upp för att om man är i arbete så ska man kunna försörja sig på sin lön. Det kan inte vara rimligt att man får en lön som man inte kan leva på utan man måste söka bidrag, säger han.

Lönerna avgörande

Moderaternas tanke att kombinera arbete med utbildning är Löfven positiv till.

– Det har jag själv varit med och arbetat fram, men det byggde ju på ett avtal. Det avgörande är lönerna och arbetstiden. Om man inte reglerar det, så har man snart människor som arbetar 100 procent till 60 procents lön. Vi ska inte börja sätta löner och arbetstid i svensk riksdag, det är fel, säger statsministern.

Erfarenheterna av att låta parterna göra upp om de så kallade YA-jobben är dåliga, enligt Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

– När de förhandlade om det har de krånglat till det så mycket att jobben blir så få, säger han på en pressträff.