Nyheter Världen

M ställer krav inför EU-toppmöte

Moderatledaren Anna Kinberg Batra ställer krav på Löfven inför EU-toppmötet. Arkivbild.
Moderatledaren Anna Kinberg Batra ställer krav på Löfven inför EU-toppmötet. Arkivbild.

Moderaterna kräver att statsminister Stefan Löfven lyfter kampen mot flyktingsmugglare på EU-toppmötet.Partiet vill att straffen för flyktingsmuggling skärps.

M-ledaren Anna Kinberg Batra pekar på att det var tio gånger så många flyktingar som riskerade livet genom att ta sig över Medelhavet i januari i år jämfört med januari 2015.

– Det krävs insatser mot flyktingsmugglingen. Den internationella flyktingkrisen är inte över, säger hon.

Löfven åker på torsdag till EU-toppmötet i Bryssel där flyktingkrisen är en av frågorna. Moderatledaren menar att det nu är viktigt att inte bara fördöma flyktingsmugglarna utan även göra mer för att stoppa dem. Kinberg Batra vill att Löfven driver frågan om gemensamma och högre minimistraff för människosmuggling i EU.

– Vi behöver uppmana alla länder att ha tilltäckliga straff, säger hon.

Moderaterna anser att Sverige tillhör de länder som måste höja straffen och vill att minimistraffet för grov människosmuggling höjs från sex månader till två år.

– Vi ligger under flera europeiska länder, säger Kinberg Batra.

Hon betonar att ett höjt minimistraff till två år för grov människosmuggling inte bara skulle ge hårdare straff utan också möjligheter för polisen att använda hemliga tvångsmedel mot flyktingsmugglare, som telefonavlyssning och dolda mikrofoner.