Utbildning Nyheter Sverige

M: Staten ska kunna ta över skolor

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra håller pressträff under partiets Sverigemöte på Malmömässan i Malmö på lördagen.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra håller pressträff under partiets Sverigemöte på Malmömässan i Malmö på lördagen.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra har en plan för ett starkare Sverige. En av åtgärderna i planen är att införa nolltolerans mot dåliga skolor.– Ingen ska utsättas för dåliga skolor, sade Moderatledaren Anna Kinberg Batra.

I sitt tal som avslutade Moderaternas Sverigemöte i Malmö dammade hon av ett förslag som presenterades redan förra året. Skolinspektionens granskning av skolor ska bli tydligare och följa en betygsskala. Fokus ska ligga på kunskapsresultat och undervisningens kvalité. Om brister upptäcks i en skola ska en åtgärdsplan upprättas. Skolverket ska kunna erbjuda dessa skolor ett särskilt kunskapskontrakt med nationella resurser kopplade till åtgärder.

– Vi vill införa nolltolerans mot skolor som inte ger tillräckliga kunskaper, sade Anna Kinberg Batra.

Ta över

– Alla har ju faktiskt rätt att gå i en bra skola i Sverige, men ingen borde ha rätt att utsätta elever för en skola som inte ger tillräckliga kunskaper, för det är så viktigt för resten av hela livet och för vägen in i det svenska samhället, sade hon.

Lyckas inte åtgärderna ska staten kunna ta över huvudmannaskapet för skolan eller i värsta fall lägga ned skolan. Kostnaderna för nolltoleransen beräknas till 1,2 miljarder kronor, pengar som omfördelas från befintliga anslag.

Utöver skolan ingår ekonomin, jobben, förutsättningar för jobb och företagande samt trygghet i planen, som ska styra Moderaternas arbete i fortsättningen. I sitt tal utvecklade hon planen något och pekade bland annat på att bidragssystemen ska stramas åt för att stärka de offentliga finanserna. Bidrag och sociala förmåner ska till exempel knytas till jobb eller permanent uppehållstillstånd.

Glider isär

Hon anklagade också statsminister Stefan Löfven för att inte vilja se att "Sverige glider isär på grund av att utanförskapet växer".

– Stefan Löfven kan skönmåla hur mycket han vill. Han kan ljuga i varje förstamajtal om våra förslag. Han kan svika och bryta mot löften varje dag om han anser det värdigt en statsminister. Men verkligheten försvinner inte för att han blundar för den, säger hon.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) välkomnar att Moderaterna vill satsa på skolan.

– Nu upprepar Anna Kinberg Batra ett av våra vallöften. Och som utbildningsminister älskar jag när fler partier vill satsa på skolan, säger han till TT.