Nyheter Sverige

M tror på bra alliansmanifest

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra intervjuas av TT:s Owe Nilsson i Almedalen.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra intervjuas av TT:s Owe Nilsson i Almedalen.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra tonar ned tecken på att de fyra allianspartierna drar iväg åt olika håll.– Jag tvivlar inte på att vi kommer att kunna presentera ett bra valmanifest, säger Kinberg Batra i en intervju med TT i Visby.

– Jag är stolt över att vi redan nu har sagt att vi ska presentera ett gemensamt valmanifest, säger hon,

I en rad frågor som energi, försvar, migration, synen på om staten ska blanda sig i lönebildningen och åt vilket håll EU-politiken ska ta vägen efter det brittiska beslutet att lämna unionen, har de fyra partierna olika syn. På frågan hur de ska lösa upp det, säger M-ledaren:

– Det är klart att vi kommer att klara det, vi lyckades regera ihop och lösa de flesta frågor under åtta år och vi har samarbetat i tio.

Hon säger att det är helt naturligt att det är lite tydligare skillnader så här dags.

– Om det inte syntes att vi var fyra olika partier skulle vi ju inte vara det.

Häromkvällen från Almedalsscenen ställde Liberalernas ledare Jan Björklund närmast ultimatum när det gäller försvaret. L står utanför försvarsbeslutet och Björklund sade att han kräver mer pengar till försvaret och inte accepterar den gjorda uppgörelsen mellan regeringen och de övriga borgerliga partierna.

– Det beslutet är fattat, säger Kinberg Batra kort.

Moderaterna är nu, i opinionen, större än de tre övriga allianspartierna tillsammans. När Alliansen bildades 2004 var det omvänt, de tre var större än M. Är M-ledaren rädd för att M ska äta upp de andra?

– Det vill inte jag, jag vill att vi ska äta upp annat väljarstöd, säger Kinberg Batra som också hon kommer att tala om integration och svenska värderingar när det blir Moderaternas dag i Almedalen i år, denna gång på lördagen.