Nyheter Sverige

M vill ha hårdare tag mot sexbrott

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vill ha hårdare tag mot sexbrottslingar.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vill ha hårdare tag mot sexbrottslingar.

Moderaterna vill se hårdare tag efter den senaste tidens uppmärksammade sexbrott på festivaler.Grovt sexuellt ofredande bör bli ett nytt brott, föreslog M-ledaren Anna Kinberg Batra under sitt tal i Almedalen.Hon vill också att fler dömda ska kunna utvisas.

– Det är alldeles uppenbart att vi behöver en skärpning när det gäller den här typen av ofredande, säger Beatrice Ask, rättspolitisk talesperson för M och ordförande i riksdagens justitieutskott, till TT.

Syftet är att täppa till den lucka som finns i lagen mellan ofredande och våldtäkt. Förslaget kommer efter den senaste tidens uppmärksammade övergrepp på svenska festivaler.

– Det är ingen fullbordad våldtäkt och är svårt att lagföra för det, och med bara ofredande blir det väldigt liten konsekvens, säger Ask.

Riskerar utvisning

Den som döms för grovt sexuellt ofredande ska få minst nio månaders fängelse, sade Anna Kinberg Batra under sitt tal.

Det är redan i dag möjligt att utvisa personer som har dömts för allvarliga brott. Men enligt Anna Kinberg Batra används utvisning sällan vid straff som är kortare än ett år. Nu vill Moderaterna sänka den gränsen till sex månader.

– Vi tror att det är en viktig signal, att man inte accepterar den här typen av beteende, så att man bryr sig om svensk lag, säger Beatrice Ask.

– Oavsett vem som begår den här typen av handlingar, så måste lagen vara tydlig. Men sedan tycker vi att det är rimligt att vi också är tydliga med att konsekvensen, om man inte är svensk medborgare, är att man kan bli utvisad.

"M gjorde inget"

Just nu finns en pågående sexualbrottsutredning och Beatrice Ask anser att den måste fånga upp problemet med sexuella ofredanden på festivaler.

Den parlamentariska kommittén fick sitt uppdrag av justitieminister Morgan Johansson (S). I en kommentar till TT skriver han:

"Moderaterna ledde justitiedepartementet i åtta år och gjorde ingenting för att skärpa synen på sexualbrott".

Morgan Johansson avfärdar också att det skulle finnas en ettårsgräns för att utvisa dömda brottslingar som inte är svenska medborgare.

"Också brott som ger lägre straff än ett års fängelse kan man utvisas för, och det sker också", skriver han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset