Teknik Nyheter Sverige Sverige-topp

Macchiarini misstänkt för brott

Paolo Macchiarini är misstänkt för brott. (Arkivbild)
Paolo Macchiarini är misstänkt för brott. (Arkivbild)

Kirurgen Paolo Macchiarini är delgiven misstanke för två fall av grovt vållande till annans död och två fall av grovt vållande till kroppsskada. Fler kan komma att delges misstanke om brott, säger åklagaren.

– Misstankarna gäller brott i samband med operationer varav tre gäller operationer av syntetiska luftstrupar medan den fjärde gäller en helt annan operation som utfördes på Huddinge sjukhus, säger Jennie Nordin vid Västerorts åklagarkammare, till TT.

Paolo Macchiarini utförde de tre operationerna på Karolinska universitetssjukhuset då patienternas luftstrupar byttes ut mot syntetiska. Två av patienterna dog, medan den tredje, som numera vårdas i USA, skadades svårt.

TT: Kan fler än Paolo Macchiarini komma att delges misstanke om brott?

– Ja, det kan jag inte utesluta, men det är för tidigt att säga. Det är en mycket komplicerad utredning och nu ser vi över hela händelseförloppet för att skapa oss en bild av vad som skett och hur dessa operationer möjliggjorts, säger Jennie Nordin.

Utöver dessa operationer är Paolo Macchiarini alltså även misstänkt för grovt vållande av kroppsskada vid en fjärde operation. Men vad det var som opererades vid detta tillfälle vill åklagaren inte säga, med hänvisning till förundersökningssekretess.

– Men det handlade inte om syntetiska luftstrupar, så mycket kan jag säga, säger Jennie Nordin.

Paolo Macchiarinis advokat, Björn Hurtig, vill inte kommentera misstankarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset