Sport

Madrid-lagen i den största titelkampen

Atletico Madrids tränare Diego Simeone vinkar till fansen vid ankomsten till hotellet i Milano inför lördagens final mot Real Madrid i Champions League.
Atletico Madrids tränare Diego Simeone vinkar till fansen vid ankomsten till hotellet i Milano inför lördagens final mot Real Madrid i Champions League.

För andra gången på tre år står kampen om Champions League-titeln mellan två Madrid-lag.Men medan Real Madrid är tidernas mest meriterade CL-klubb med tio titlar, så jagar Atletico Madrid sin första.

För ett par år sedan var det en sensation att Atletico Madrid nådde final i den finaste av internationella klubbturneringar. Sedan dess har Diego Simeones bygge blivit en maktfaktor att räkna med. Dagarna före säsongens stora klubbfest på San Siro i Milano försäkrade Atletico Madrid att dess eftersökte tränare kommer att stanna i klubben och fullfölja sitt kontrakt som gäller en säsong till.

– Simeone stannar över nästa säsong, sade klubbens ordförande Enrique Cerezo.

Den förre argentinske landslagsmittfältaren har under sina 4,5 år i Atletico Madrid fört klubben till segrar i La Liga, Europa League och spanska cupen.

Sekunder från segern

Det var också nära att Atletico nådde ända fram i Champions League 2014. Finalen i Lissabon gick till förlängning innan Real Madrid till slut vann med 4–1. Men Los Rojiblancos var sekunder från den sensationella triumfen, då ett nickmål av Sergio Ramos räddade Real Madrid från förlust under ordinarie tid.

Det enda som statistiskt talar emot Real Madrid är att laget aldrig vunnit på San Siro – på 14 försök. Elva av dem har gällt Champions league, där facit är åtta förluster och tre oavgjorda.

Ronaldo toppar

Klubbens bästa målskytt genom tiderna, Cristiano Ronaldo, har inte gjort mål eller vunnit på tre matcher på San Siro, två med Manchester United och ett med Real Madrid. Hans aldrig sinande målform går dock inte att ifrågasätta. Den här säsongen toppar han överlägset skytteligan i Champions League med 16 mål.

Atletico Madrids främste målskytt i turneringen, Antoine Griezmann, har gjort sju.

– Vi måste tänka positivt. Vi kommer att vinna Champions League, sade Ronaldo i en tv-intervju efter en träning före avresan till Milano.