Nyheter Världen

Majoritet av terrordömda jihadister

Polisorganisationen Europols chef Rob Wainwright. Arkivbild.
Polisorganisationen Europols chef Rob Wainwright. Arkivbild.

Under förra året dödades 151 människor i terrordåd i EU och 350 skadades.För första gången sedan 2008 hade en majoritet av dem som dömdes för terrorbrott kopplingar till jihadism, enligt Europols årliga terrorismrapport.

Det blodigaste terrordådet ägde rum i Paris den 13 november då 130 människor dödades.

– De noggrant planerade attackerna visar på ett förhöjt hot mot EU från en fanatisk minoritet baserad i Mellanöstern, kopplad till ett nätverk av personer födda och uppväxta i EU, säger Europol-chefen Rob Wainwright, enligt AFP.

Av de 527 domar som föll i terrormål 2015 var 198 knutna till islamistisk extremism, enligt rapporten. 171 av domsluten rörde separatistiska rörelser medan 45 domar var knutna till vänsterextrema grupper. 3 av domarna rörde terrorbrott med högerextrema kopplingar, medan det i 109 av domsluten inte har specificerats vilken eller vilka grupper som avses. I 21 procent av samtliga åtal friades de misstänkta.

Enligt rapporten hotas Europa av attacker från "ensamvargar", som inte behöver ha några direkta kopplingar till extremistorganisationer. Det finns också tecken på att unga män kan radikaliseras mycket snabbt och oväntat, enligt Europol.

De senaste händelserna i Nice och Tyskland visar "hur svårt det är upptäcka och stoppa misstänkta", enligt rapporten.