Nyheter Sverige

Majoriteten har semestrat solo

En majoritet av svenskarna har någon gång testat att resa iväg solo. Arkivbild.
En majoritet av svenskarna har någon gång testat att resa iväg solo. Arkivbild.

Det har blivit trendigt att resa ensam. Självständighet, avkoppling och möjligheten att träffa nya människor är enligt resesajten Skyscanner anledningarna till att svensken ger sig ut i världen på egen hand.

– Man får bjuda in till att resan kanske inte bara går på räls utan att det blir en resa med möjligheter, äventyr och spänning, säger Per J Andersson, redaktör på resetidningen Vagabond, om att resa ensam.

En majoritet av svenskarna, 7 av 10, har enligt Skyscanner redan testat på att semestra ensamma och av dem som inte prövat är 68 procent positiva till att ge det ett försök.

– Det finns många fördelar. På ett sätt utsätter man sig mer för omvärlden. Det händer mer saker när man reser själv och som ung är det ofta det man vill ha. Man vill inte att allt bara ska gå i ett hjulspår och att allting ska hända precis som det stått i en resekatalog, säger Per J Andersson till TT.

Som solosemestrare är det enligt honom lättare att få kontakt både med andra resenärer och med lokalbefolkningen. Men han varnar för vissa typer av resemål. Att åka utan sällskap till en badort vid Medelhavet kan bli trist.

– Att sitta själv vid ett kafébord i Paris eller Rom är psykologiskt inga problem. Det är som gjort för att sitta själv. Men att sitta på en mysig restaurang på en charterort kan kännas tragiskt, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset