Stockholm

"Makt åt patienten"

40 nya husläkarmottagningar planeras att starta nästa år. 
40 nya husläkarmottagningar planeras att starta nästa år. 

Vårdval Stockholm har inte hunnit införas på vårdcentralerna i primärvården, men redan vill alliansen sprida vårdpengssystemet till övriga delar av sjukvården. Nu har majoriteten i hälso- och sjukvårdsnämnden givit klartecken för att införa systemet även för höft- och knäprotesoperationer samt kataraktoperationer från den 1 januari 2009.

Samtidigt togs beslut om att utreda möjligheten att sprida reformen till övriga vårdområden.
– I princip säger de att kundvalsmodellen ska införas överallt där det går, långt in i själva sjukhusen också. Och detta trots att den redan lett till kaos och stora orättvisor i primärvården, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (s).

Enligt honom har de flesta nyetableringar hittills hamnat i resursstarka områden och inneburit en överföring av resurser från områden där folk är sjuka och fattiga till områden som har den friskaste befolkningen i länet.

Marie Ljungberg Schött (m), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, håller inte med om att utvidgningen av Vårdval Stockholm går för fort.
– Vi ordnar ett system som flyttar makten till patienten, och vi är övertygade om att det blir lyckat. Det vi inte vet säkert är om ersättningsmodellen är helt rätt, men det kan vi följa upp och rätta till i efterhand, säger hon.

Jerker Mandell och Jenni Blom, med barnen Emil och Lova, känner sig stressade av vårdvalet. – Om jag ska göra ett val så vill jag veta vad det är för val jag gör. Man måste själv ta reda på informationen och man har inte den tiden i vardagen, säger Jenni.  

Stressade av vårdvalet

SVÅRT VAL. För en vanlig barnfamilj i Stockholm som ska välja förskola, skola, försäkringar, telefonbolag, elbolag, pensionsfonder och husläkare är det mycket att sätta sig in i.
– Å ena sidan tycker jag ju att det är bra att man har valmöjligheter. Samtidigt blir jag stressad av att man måste ta ställning till så mycket. Att välja någonting är ju också att välja bort något annat som man kanske inte känner till, säger Jenni Blom som bor tillsammans med sambon Jerker Mandell och två barn på Södermalm i Stockholm.

Att ha en bra vårdcentral nära är viktigt, anser Jerker, som arbetar som projektledare på en kommunikationsbyrå.
– Jag var till vårdcentralen nära där vi bor nyligen. Jag var nöjd och kommer säkert att gå dit igen, säger han.

Jennis och Jerkers vanligaste kontakt med sjukvården är när de ringer sjukvårdsrådgivningen. Mest gäller det barnen. Det är svårt att som privatperson avgöra vad som är bra och inte.
– Om man inte har så mycket erfarenheter av kontakter med vården är det ju svårt att avgöra vad som är bra och inte. Bara för att man träffat en läkare som var trevlig behöver ju inte det betyda att det är en bra läkare, säger Jenni, som arbetar som chef på en tidning i bokbranschen.

Jenni tror inte att hon kommer att ägna mycket tid åt husläkarvalet.
– Nej, jag tror inte att jag kommer att göra det om jag kan gå till vårdcentralen även om jag inte väljer.

Många hör bara till en mottagning där man får träffa olika läkare. Det kan kännas oklart om man har en husläkare eller inte.
– Vi har säkert det, men jag har ingen aning om vem, konstaterar Jenni.

KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK 

Dags att välja husläkare – igen

MENY. Efter årsskiftet införs Vårdval Stockholm i länet. Nu ska alla välja sin egen husläkare.

Hört det förut?

Möjligheten att välja husläkare finns redan. Den här gången är enligt den borgerliga landstingsledningen att det verkligen ska gå att välja. I dag nekas många patienter att komma till den mottagning de vill välja. De möts av beskedet ”nej, du hör inte till oss” eller ”vi har fullt med patienter”. Vilken mottagning man kan välja hänger mest på var man bor.

I och med det nya vårdvalet ska ingen mottagning kunna neka en patient att välja husläkare där. Den som i dag inte har valt husläkare och inte tidigare har valt en vårdcentral ska kunna ”lista sig” på vilken husläkarmottagning som helst.

Men de som redan har en husläkare och vill byta kan få problem i det nya systemet.
– Varje mottagning som vill kan sätta ett tak – ”vi är inte beredda att ta emot fler än så här många patienter”. När då en mottagning nått sitt tak kan man inte lista sig där. Då hamnar man på en väntelista, förklarar Anders Olsson, projektledare för Vårdval Stockholm.

Först i kön får komma så snart det finns plats.
Att antalet vårdcentraler nu blir fler när privata aktörer startar husläkarmottagningar ska göra det lättare att välja och byta vårdcentral. Nära 40 nya husläkarmottagningar planeras starta nästa år.

Tanken är att patienterna ska kunna välja vård som från en restaurangmeny.
Frågan är hur intresserade stockholmarna är av att välja husläkare. Mer än åtta av tio stockholmare är redan registrerade som patienter på en vårdcentral.
– Vill man vara kvar där så gör man ingenting, säger Anders Olsson.

Den stora förändringen i Vårdval Stockholm är finansieringssystemet. En ”vårdpeng” följer med varje patient till den mottagning patienten väljer.
– Om man inte väljer någon har alla ansvar för dig i alla fall. Alla husläkarmottagningar har skyldighet att ta emot olistade, säger Anders Olsson.

Det ska gälla även om mottagningen har fullt. 

Jämför vårdcentraler på nätet

Från och med den 19 december kan du läsa på Internet vilka vårdcentraler och sjukhus som går att lita på.

På sajten omvard.se kan du söka upp din vårdcentral och se hur den står sig mot andra. Där finns statistik för väntetider och antalet anmälningar om felbehandling. Vem som helst kan också sätta sina egna betyg och skriva kommentarer.
– Vi är som ett pricerunner för sjukvården, säger företagets vd Peter Arvai.

Förutom betyg kommer en läkare att blogga om de vanligaste missförstånden som uppstår mellan läkare och patienter.

Sajten är tänkt som en guide inför vårdval Stockholm som startar den 1 januari, då alla patienter fritt kan välja vårdcentral.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset