Nyheter Världen Sverige

Malmö kritiseras av Mona Sahlin

Mona Sahlin kritiserar Malmö, som hon anser har blundat för hoten från jihadismen. Arkivbild.
Mona Sahlin kritiserar Malmö, som hon anser har blundat för hoten från jihadismen. Arkivbild.

En 23-åring från Malmö sitter häktad i Belgien misstänkt för terrorbrott.Mona Sahlin kritiserar staden för att blunda för hotet från jihadismen.– Jag är väldigt oförstående för hennes kritik, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).

23-åringen som misstänks för delaktighet i terrordåden i Bryssel den 22 mars är född och uppvuxen i Malmö. Nu riktar Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, kritik mot Malmö. Hon anser att staden alltför länge har blundat för jihadisthotet och i stället fokuserat på högerextrema kretsar.

– Det finns inga kommuner som kan garantera att ingen invånare kommer att åka för att ansluta sig till en terrorrörelse, men Malmö hör till de kommuner som borde ha en handlingsplan och en strategi, säger hon till SVT Nyheter.

Andreas Schönström säger att Sahlin vet om att Malmö jobbar kontinuerligt med frågan, att de har en handlingsplan och strategi men att ämnet är komplext och att det är svårt att nå personer som 23-åringen.

– Det finns väldigt få evidensbaserade metoder för hur man ska nå enskilda individer. Vi har gott om kunskap för hur vi ska jobba på samhälls- och gruppnivå, men vi har svårt att komma åt individerna.

Malmö har tidigare fått kritik för att man inte upprättat en lokal handlingsplan eller tillsatt en lokal samordnare mot våldsbejakande extremism. Först kring jul förra året presenterades nya riktlinjer.