Sport

Malmö siktar högt – om några år

Jubel i Rögle efter straffsegern mot Malmö (3–2).
Jubel i Rögle efter straffsegern mot Malmö (3–2).

Kontraktet säkrades med några SHL-omgångars marginal.Inom några år vill dock Malmö konkurrera på allvar.– Det är klart att vi siktar på att vara med och tävla om SM-guldet, säger klubbens vd och sportchef Patrik Sylvegård.

Efter åtta år i allsvenskan gjorde Malmö comeback i SHL denna säsong. Målet var att hänga kvar och det blev verklighet i grundseriens 49:e omgång.

– Med lite bredare trupp och om alla hade varit friska tycker jag att vi kunde ha tävlat högre upp, säger Patrik Sylvegård, klubbens vd och sportchef, till TT.

Öka intäkterna

Nästa år vill Malmö nå slutspel och om två, tre år ska klubben tävla bland de sex bästa i landet, säger Sylvegård. Om några år är ambitionen att även konkurrera om SM-guldet.

– Det har vi kapacitet att göra, men det tar några år. Sedan är det viktigt att ekonomin och sponsorer håller samma takt. Vi ska försöka öka intäkterna. Oavsett vad man säger är framgång ofta lika med pengar, säger Sylvegård.

Den långa ökenvandringen i allsvenskan var bitvis kaotisk. Satsningarna avlöste varandra, men varje återtåg slutade med en besvikelse. Först när Patrik Sylvegård, guldhjälte under 1990-talet, klev in 2012 blev satsningen långsiktig.

– Det är lätt att ändra och kasta folk hit och dit när inte framgångarna kommer. Det är en stor utmaning och egentligen det jag har varit bäst på – att få alla att dra åt samma håll.

Publikmässigt har SHL lyft med Malmö. Skåningarna har snittat 7 725 åskådare på 26 hemmamatcher och är tvåa i publikligan efter Frölunda (9 312).

– Jag tycker faktiskt att det är bra. Vi har inte spelat så bra hemma och det speglar av sig. Jag tycker att Malmöpubliken har stått upp bra för oss.

Rögle vann slaget om Skåne

I nuläget har Malmö två målvakter, sex backar och fyra, fem forwards med kontrakt över nästa säsong. Huvudtränaren Björn Hellkvist sitter på utgående kontrakt.

– Vi ska göra en analys på säsongen, säger Sylvegård om Hellkvists framtid.

– Björn har gjort det jättebra. Han har gjort det vi har förväntat oss.

Även nykomlingskollegan Rögle säkrade kontraktet tidigare i veckan och vann även det sista derbyt för säsongen efter 3–2 på straffar inför 12 600 åskådare i Malmö Arena. Rögle har vunnit tre av fyra matcher mot Malmö (varav två under ordinarie tid) denna säsong, men i tabellen ligger Malmö två poäng före med en omgång kvar att spela.