Sport Sport-topp

Malmö tilldöms seger i skandalmatch

Malmö FF:s Tobias Sana leds bort från IFK-klacken efter att han träffats av en smällare (och reagerat med att kasta upp en hörnflagga) under den allsvenska fotbollsmatchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF.
Malmö FF:s Tobias Sana leds bort från IFK-klacken efter att han träffats av en smällare (och reagerat med att kasta upp en hörnflagga) under den allsvenska fotbollsmatchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF.

Malmö FF tilldelas segern med 3–0 i den avbrutna allsvenska skandalmatchen mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi i Göteborg.– Jag tycker att det är beklämmande att fotbollsmatcher ska behöva avgöras på detta sätt, säger Frank Andersson, ordförande i IFK Göteborg.

Fotbollsmatchen den 27 april bröts efter 77 spelade minuter när ett knallskott kastats ner mot planen. Den inkastade smällaren detonerade högljutt i närheten av MFF-avbytaren Tobias Sana och den assisterande domaren Mathias Klasenius.

Enligt Svenska fotbollsförbundets disciplinnämnd är det klarlagt att det var en Göteborgssupporter som kastade in knallskottet.

Disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth säger till TT att nämnden inte hittade några skäl att frångå den huvudregel som säger att det lag vars supportrar inte har orsakat att matchen bröts ska tilldömas segern med 3-0.

Enig nämnd

Men det finns undantagsregler. Om det finns särskilda skäl eller synnerliga skäl kan nämnden, enligt Elserth, besluta om att matchen ska återupptas, spelas om eller att det resultat som stod när matchen bröts, i det här fallet 0-0, ska gälla.

– Men vi kom fram till att vi inte ska använda oss av de här undantagsreglerna, säger Kerstin Elserth.

Nämnden var enig i sitt beslut.

IFK Göteborg tycker inte om beslutet. Klubben ville att disciplinnämnden skulle fastställa resultatet 0–0, återuppta matchen eller spela om den.

– Jag tycker att det är beklämmande att fotbollsmatcher ska behöva avgöras på detta sätt. Självklart är det så att fotbollsmatcher ska avgöras på planen, säger ordförande Frank Andersson.

Han säger att det är för tidigt att avgöra om beslutet ska överklagas.

– Vi ska ta till oss det, fundera och så återkommer vi med om och hur vi ska gå vidare.

Annorlunda tongångar

Hos MFF är tongångarna delvis annorlunda.

– Alla indikationer pekade åt det här hållet och beslutet är i linje med det regelverk som finns i dag, säger vd:n Niclas Carlnén.

Men trots att dagens beslut var till MFF:s fördel tycker han att man i framtiden borde göra det möjligt att i större utsträckning låta matcherna avgöras på planen.

– Utifrån det regelverk som finns i dag är vi nöjda. Men inför framtiden kan vi känna att man kanske ska sträcka sig ännu längre för att spela färdigt matcherna på plats och att det blir det sportsliga som går först.

Disciplinnämndens beslut innebär att MFF går upp till en andraplats i allsvenskan, men det kan överklagas. Senast den 19 maj ska måste ett överklagande ha kommit in till besvärsnämnden.