Nyheter Sverige

Malmöpoliser i ovanlig hundhyllning

Aldo, som utsågs till Årets polishund 2013, hyllades i en poliskortege innan han fördes till djursjukhuset för avlivning. Arkivbild.
Aldo, som utsågs till Årets polishund 2013, hyllades i en poliskortege innan han fördes till djursjukhuset för avlivning. Arkivbild.

Polishunden Aldo i Malmö fick en ovanlig sista dag i livet. En hel kortege med polisbilar och mc-poliser rullade genom delar av staden till hans ära och längst bak åkte Aldo.Sedan fördes han till djursjukhuset för avlivning på grund av sina ryggbesvär.

När bilder från kortegen spreds i sociala medier på måndagen fick Aldo många värmande tillrop i kommentarsfälten. Lokalpolisområdeschef Erik Jansåker är medveten om att den ovanliga ceremonin också kan sticka i ögonen på vissa – men han försäkrar att den hårt pressade polisens verksamhet inte belastades av hundhyllningen.

– Oftast brukar någon bli arg och tycka att "jaha, nu gjorde ni inte ert jobb i övrigt för att ni höll på med detta". Men det handlade om väldigt kort tid. De skulle ändå ut mot det här området på sitt övningsuppdrag och någon gick in på sin fritid, så det har inte belastat skattebetalarna på något sätt. Det var en gest i detta specifika fall som sammantaget, tycker jag, var helt rimlig.

Aldo utsågs till Årets polishund 2013. Då hade han på ett år tillsammans med sin hundförare medverkat till nästan 60 gripanden.