Sport

Mamma Wessberg bättre än någonsin

Linda Wessberg. Arkivbild.
Linda Wessberg. Arkivbild.

Handledsbrottet 2014 och barnafödandet 2015 kunde ha bromsat, eller i värsta fall avslutat, Linda Wessbergs golfkarriär.I stället blev det tvärtom. 36-åringen är bättre än någonsin.– Det som hände mig var bara positivt, säger hon inför British Open.

I söndags slogs Wessberg om segern i Scottish Open, men fick till slut nöja sig med en andraplats. Det var hennes bästa resultat sedan hon tog sin tredje titel på Europatouren 2009. Och tidigare i sommar var hon 15:e i sin tourcomeback i Marocko och sedan fyra i tävlingen i Tjeckien.

De tre resultaten räckte för att kvala in till British Open.

– Det är en ren bonus att jag är här så jag ska bara gå ut och försöka ha kul och njuta av situationen. Men jag ska förstås också göra mitt yttersta för att för att spela bra. Sen får man se hur långt det räcker.

"Golfen är prio två"

I september i fjol födde Linda Wessberg dottern Sigrid. Hon säger att hon därefter under en längre tid var i valet och kvalet vad hon ville – och kunde – göra.

– Jag har fått mycket tid att fundera på vad jag ville göra. Sigrid är prio ett, men golfen är prio två. Jag tycker att det är väldigt roligt och jag känner att jag har mycket kvar att lära.

Efter nyår satte hon därför igång med att träna golf, med sikte på en sommar på Europatouren.

– Men det var mer som ett test för att se om det går.

Det visade sig gå alldeles utmärkt. Hon tog med sig dottern till träningsanläggningen.

– Sov hon i två timmar var jag jättenöjd med det. Ibland fick vi vända i dörren och åka hem igen. Men jag tror att det var bra att det blev lite kaos i vardagen.

– När banan öppnade hade jag med Sigrid i vagnen. Sedan i maj har min sambo Peter varit pappaledig och då har vi kunnat spela golf tillsammans. Han tog Sigrid i vagnen så jag fick fokusera på mina grejor. Det har funkat bra och det har varit en kul omställning.

"Bra att få distans"

Tillsammans med handledsbrottet i augusti 2014, som höll henne borta från golfen i 2,5 månad, har mammaledigheten gett henne en annan syn på livet och golfen.

– Man får lite perspektiv på saker och ting. Ibland är det bra att få distans och andra värderingar. Förut var golfen hela ens liv. Nu spelar jag för att jag tycker att det är kul.

Inför British Open, på Woburn utanför London, fick Wessberg två intensiva golfveckor. Först en maratonvecka under lag-SM med åtta varv på banan på fem dagar. Och sedan Scottish Open med tuff tätstrid.

– För mig var det bra att få spela så mycket, jag behöver spela, jag behöver få tävlingsvarven. För det är skillnad på att spela tävling än att träna hemma med Sigrid i vagnen, säger hon med ett skratt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset