Nyheter Sverige

Man anhållen för mord på asylboende

En stor polisstyrka kom till platsen när dådet inträffade.
En stor polisstyrka kom till platsen när dådet inträffade.

En 20-årig man har anhållits misstänkt för mord och mordförsök i samband med ett bråk på ett asylboende i Ljusne utanför Söderhamn.Samtidigt ifrågasätts att det tog lång tid för polisen att komma till platsen.

Tre skadades och en 20-årig man dog efter att ha stuckits i ett bråk där runt 15 personer var inblandade sent på lördagseftermiddagen.

– Vi vet att ett gäng har kommit till boendet och att det har slutat i bråk. Efteråt har de inblandade dragit i alla riktningar, säger polisens talesperson Christer Nordström.

Samma nationalitet

Den avlidne mannen bodde i Söderhamn och kom till asylboendet i Ljusne tillsammans med en grupp personer. Enligt Christer Nordström är polisens utredare rätt övertygade om att samtliga inblandade är av samma nationalitet. Åtminstone merparten av dem är asylsökande män i 20-årsåldern.

– Polisen har en viss bild av vad som kan ligga bakom det här. Men eftersom vi ännu inte har lyckats identifiera samtliga inblandade och förhöra dem måste vi vänta med att gå ut med den informationen, säger Christer Nordström.

Enligt uppgifter till helahalsingland.se tog det lång tid innan polisen var framme med en första patrull vid asylboendet efter att man fått larmet. Vittnen berättar för tidningen att man ringt polisen flera gånger och att det tog minst 30 minuter innan de var på plats. Polisen granskar uppgifterna för att se om man brustit på något sätt.

Tre personer har också delgivits misstanke för inblandning i mordet och mordförsöken, men har släppts på fri fot efter förhör.

– Misstankarna mot dem kvarstår, säger Christer Nordström.

Säkerhetsfrågan viktig

Asylboendet i Ljusne består av lägenheter som Migrationsverket hyr i flerfamiljshus. Sedan i söndags morse har myndigheten personal på plats.

– De har gått runt och pratat med de boende för att se hur de mår och vad de har för behov. Vi har också öppnat ett medborgarkontor där tillsammans med kommunen, där det finns en krisorganisation så länge det känns nödvändigt, säger Lars Ulander, chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Gävleborg.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade händelsen i samband med sitt besök i Indien:

– Vi måste se till att det finns en säkerhet på asylboenden. Det kan behövas i en nära situation att man stärker upp säkerheten på en del boenden. Säkerhetsfrågan är viktig.