Nyheter Sverige Sverige-topp

Man dödad på boende – tre anhållna

En man har avlidit sedan han blivit knivskuren tidigt i morse på ett asylboende norr om Lindesberg.
En man har avlidit sedan han blivit knivskuren tidigt i morse på ett asylboende norr om Lindesberg.

En ung man knivskars till döds på ett asylboende norr om Lindesberg.Tre män är anhållna. Polisen har ännu ingen motivbild.– Det är förhållandevis många som kan lämna någon form av information, säger Stefan Wickberg vid Örebropolisen.

De tre misstänkta, som är i 25–30-årsåldern, har alla medgett att de var på boendet när knivskärningen skedde. Sedan skiljer sig deras historier något åt.

– Man har hållit förhör under förmiddagen och vid lunch och man håller på att utvärdera vad de har haft att säga, säger Stefan Wickberg, presskommunikatör vid polisen i Örebro.

Polisen kommer att hålla fler förhör med de misstänkta och med personer som kan ha uppgifter om vad som skett.

Två greps direkt

Larmet kom till polisen vid femtiden i morse. Inne på asylboendet hittades en skadad man i 20-årsåldern. Han fördes till sjukhus där han senare avled. Enligt uppgift till polisen ska han bland annat ha knivskurits i halsen. Två män greps direkt på platsen. Den tredje försvann när polisen kom men greps vid 10.30-tiden.

– Det gick helt odramatiskt till. Han anmälde sig själv inne i Lindesberg, säger Wickberg.

Enligt uppgift ska samtliga inblandade ha bott i samma lägenhet på boendet, skriver Aftonbladet.

Migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att detta är en "oerhört tragisk händelse" och att han följer utvecklingen noga.

Det finns hela tiden en risk för våld på asylboendena, medger han.

– Här är ofta människor som dels får vänta väldigt länge, dels från början befinner sig i en situation som är väldigt frustrerande. De har flytt från ett land och de får inga besked. Nu vet vi inte bakgrunden i just det här speciella fallet, men vi har ju förstärkt bevakningen och fördubblat antalet vakter på asylboendena.

"Kommer att stötta"

– Vi kanske måste vara beredda att göra mer, men vi ska komma ihåg att vi har 100 000 människor i våra asylboenden, och under hösten fick vi förtäta ganska mycket så att människor får bo trångt, säger Morgan Johansson.

Boendet består av lägenheter i fyra fastigheter, enligt Migrationsverket. Sektionschefen Magnus Önnestig säger att deras personal varit där minst en gång tidigare under veckan och att stämningen då uppfattades som lugn.

Omkring 200 personer från flera olika länder bor i lägenheterna.

– Det här är ett ganska lugnt boende så som vi har uppfattat det, säger Önnestig.