Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Man gripen i Spanien i Vilks-fallet

En man misstänkt för mordplaner på Lars Vilks är gripen i Barcelona. ARKIVBILD.
En man misstänkt för mordplaner på Lars Vilks är gripen i Barcelona. ARKIVBILD.

En man som varit misstänkt för mordplaner på Lars Vilks har gripits i Spanien. Han tillhörde kretsen kring amerikanskan "Jihad Jane" och är efterlyst av USA.

Mannen är 50 år och har såväl irländsk som algerisk nationalitet. Han är i USA misstänkt för att ha ingått i en terroristcell, kopplad till al-Qaida, som rekryterat och radikaliserat muslimer samt finansierat och planerat terrorattacker, skriver den spanska upplagan av The Local.

I juli 2011 utfärdade USA en internationell arrestorder efter mannen. Han greps i Irland förra året, men USA fick avslag på två utlämningskrav och mannen släpptes.

Fick tips

I veckan fick polisen i Barcelona ett telefontips om att mannen fanns på ett hotell i turistkvarteren. Sedan han flyttat runt mellan flera hotell grep den katalanska polisen, Mossos d'Esquadra, honom på torsdagen, bekräftar katalanska myndigheter. Han hade rest till Spanien med irländskt pass.

Mannen fördes till Madrid där han ställdes inför jourhavande domare i Audencia Nacional, Spaniens högsta brottmålsdomstol, på fredagen. Han motsätter sig utlämning till USA. Hans försvarare argumenterar att en irländsk domstol redan har provat anklagelserna och inte funnit skäl till utlämning.

Domstolen beslutade om häktning och nu har USA 40 dagar på sig att presentera dokumentation som stärker utlämningskravet, rapporterar tidningen La Vanguardia.

Hotas av 45 år

USA anklagar mannen för att i maskopi med Colleen LaRose, även kallad Jihad Jane, och andra ha försökt bygga upp en terrorcell i Europa. Han riskerar ett fängelsestraff på uppåt 45 år.

50-åringen har beskrivits som huvudmisstänkt i en irländsk utredning av planer på att mörda den svenske konstnären Lars Vilks, som sedan 2007 levt under hot på grund av sina teckningar av Muhammed som rondellhund.