Nyheter Sverige Sverige-topp

Man häktad för krigsbrott i Syrien

Den 31-årige mannen häktades vid Stockholms tingsrätt.
Den 31-årige mannen häktades vid Stockholms tingsrätt.

En 31-årig man har häktats i Stockholm misstänkt för krigsbrott i Syrien. Mannen ska ha deltagit på den syriska regimens sida.

31-åringen, klädd i grön t-tröja och försedd med handfängsel, gav ett avspänt intryck när han fördes in i salen i Stockholms tingsrätt.

Mannen, som är asylsökande, greps i centrala Stockholm tidigt i tisdags morse. I onsdags förhördes han under flera timmar.

– Han utger sig för att vara syrisk medborgare och har rest till Sverige. Ärendet bygger på uppgifter och bilder som förekommit på nätet, säger åklagare Reena Devgun till TT.

"Han förnekar brott"

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Enligt åklagaren har mannen medgett att har arbetat för den syriska regimen, men han medger inte att han ska ha deltagit i strid. Mannen försvaras av advokat Johan Åkermark.

– Det enda jag kan säga är att han har varit på den syriska arméns sida, och att han förnekar brott, säger han.

Tingsrätten gick på åklagarens linje och mannen häktades misstänkt för grovt folkrättsbrott alternativt grov krigsförbrytelse, vilket har blivit möjligt efter en lagändring i Sverige 2014. Brottet misstänks ha begåtts någon gång mellan mars 2012 och juli förra sommaren.

– Det är en enda händelse men vi har inte kunnat fastställa exakt när den har skett, säger Reena Devgun.

Svårt att utreda

Åklagarens huvudbevisning utgörs av ett bildmaterial, men utredningen är komplicerad.

– Det här är svårutredda brott och vi har ingen möjlighet att resa till Syrien. Men det är en väldokumenterad konflikt och det finns möjlighet att inhämta information, säger Reena Devgun.

Åklagaren vill inte kommentera om polisen har lyckats identifiera några offer, och det ska inte finnas fler misstänkta gärningsmän i samma ärende.

Jessica Gow/TT
En 31-årig man har häktats misstänkt för krigsbrott. Arkivbild.