Nyheter Sverige

Man mördad – 14-åringar frias

Mannen hittades död i sitt hem utanför Varberg i juni förra året. Två 14-åriga pojkar har anklagats för mordet, men båda frias eftersom man inte vet vem som är skyldig.
Mannen hittades död i sitt hem utanför Varberg i juni förra året. Två 14-åriga pojkar har anklagats för mordet, men båda frias eftersom man inte vet vem som är skyldig.

Två 14-åringar som anklagats för mord frias av Varbergs tingsrätt, eftersom man inte vem av dem som dödade mordoffret.– Min uppfattning är att båda pojkarna ljuger, säger vice chefsåklagare Charlotte Österlund.

Pojkarna togs till förhör efter att en 65-årig man hittats död i sitt hem utanför Varberg förra sommaren. Såväl vittnesmål som fynd på platsen pekade mot att de var inblandade i händelsen. Båda var då bara 13 år gamla, och hade rymt från ett familjehem.

Eftersom pojkarna inte var 15 år vid det misstänkta brottet har de inte åtalats, och kan heller inte dömas till något straff. I stället startades en process som kallas bevistalan, med främsta syfte att reda ut vad som verkligen hänt. I detta fall är det socialnämnderna med ansvar för pojkarna som begärt det.

Olika berättelser

Enligt tingsrättens dom avled 65-åringen av ett knivstick i halsen. En av pojkarna måste ha hållit i kniven. Ingen annan gärningsman var inblandad. Men man vet inte vem som utdelade knivsticket, eller om de handlade i samförstånd.

Pojkarna har gett delvis olika berättelser om vad som hänt. De erkänner att de stulit bland annat pengar och smycken från 65-åringen, men båda hävdar att det var den andre som dödade mannen.

Enligt en av pojkarna var de i 65-åringens hus två gånger med nästan ett dygn emellan, och mordet skedde redan vid det första tillfället.

Inget skadestånd

När pojkarna till slut lämnade gården tillsammans måste båda ha vetat om vad en av dem gjort, anser tingsrätten. Ändå slog ingen larm efter ambulans eller polis. Men enligt domen räcker det inte för att döma båda som gärningsmän.

Vice chefsåklagare Charlotte Österlund funderar nu på om hon ska överklaga. Hon tycker inte att någon av pojkarna gett en mera trovärdig berättelse än den andre.

Eftersom ingen av pojkarna döms för mord, behöver de inte heller betala skadestånd till mannens anhöriga.