Nyheter Världen

Man misstänks för imamskjutning

Sörjande protesterar vid begravningen av en imam som sköts ihjäl under helgen, tillsammans med en annan man.
Sörjande protesterar vid begravningen av en imam som sköts ihjäl under helgen, tillsammans med en annan man.

En 35-årig man som misstänks för att ha skjutit ihjäl en imam och hans assistent i närheten av en moské i New York ställdes på tisdagen inför en domstol. Mannen förnekar att han har med morden att göra.

Mannen är en 35-åring från Brooklyn och greps för en smitningsolycka i närheten av mordplatsen och för att ha angripit en polis.

– Till följd av de bevis vi har hittills är vi övertygade om att det här är rätt individ, uppgav en av utredarna, Robert Boyce.

Mannen misstänks formellt för dubbelmordet och för att ha haft illegala vapen. Polisen utreder hatbrott som ett möjligt motiv, men säger att motivet fortfarande är oklart.

– Det är en fruktansvärd och avskyvärd handling som bara kan beskrivas som ett kallblodigt och överlagt mord, sade åklagaren Peter McCormack.

Många oroliga

Skottdramat kommer efter en tid av antimuslimska uttalanden i landet och många människor i området runt moskén är oroliga.

"Vi vill ha rättvisa, vi vill ha rättvisa", skanderade delar av församlingen under en presskonferens före begravningen på måndagen.

Imamen kom ursprungligen från Bangladesh och morden har sänt chockvågor i den bangladeshiska gruppen i Queens.

Lovar extra polisskydd

New Yorks borgmästare Bill de Blasio, som deltog i begravningen tillsammans med andra folkvalda, lovade extra poliser för att skydda moskéer och sade att hela staden stod sida vid sida tillsammans med de sörjande.

– Vi kommer att se till att vem som än gjorde det här ställs inför rätta, jag kan garantera er det, sade de Blasio.

– Vi vet att det finns röster över hela det här landet som spyr hat och försöker att skapa splittring, som försöker vända amerikaner mot varandra. Vi kommer inte låta dem fortsätta att uppmuntra till handlingar av hat.

Morden i lördags klassades till en början som ett rån. Männen hade precis lämnat moskén i stadsdelen Queens efter att ha deltagit i en bön när de i dagsljus sköts av en person som sedan flydde från platsen. Imamen hade mer än 1 000 dollar på sig, men pengarna stals inte.

Bebeto Matthews/AP/TT
Begravning för imamen som sköts ihjäl i New York.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset