Nyheter Sverige Sverige-topp

Man skjuten till döds av polis

En man har skjutits till döds av polis i Viksjö norr om Stockholm. Arkivbild.
En man har skjutits till döds av polis i Viksjö norr om Stockholm. Arkivbild.

En man har skjutits till döds av polis i Viksjö, norr om Stockholm. Mannen, som enligt vittnen ska ha varit hotfull med ett pistolliknande föremål, avled på sjukhus av sina skador.

Det var sent på torsdagskvällen som polisen fick in flera larm om en hotfull man med ett pistolliknande föremål i Viksjö i Järfälla kommun.

– Vi har fått in flera initiala uppgifter när vi har kommit dit, att han har hotat en eller flera personer. Men de är väldigt röriga och initiala. Exakt vad som har hänt måste vi reda ut, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Polisen avlossade skott som träffade mannen, som var i 40-årsåldern. Han fördes till sjukhus med allvarliga skador men avled senare. Mannens anhöriga är underrättade.

Vad som fick polisen att avlossa skott mot mannen är oklart. Var mannen träffades och hur många skott som avlossats, vill polisen inte gå in på.

– Det har uppstått en situation, annars hade polisen inte avlossat skott mot mannen, säger Carina Skagerlind.

En förundersökning om grovt olaga hot inleddes under natten, men rubriceringen kan komma att ändras allt eftersom polisen får en klarare bild av vad som har hänt.

– Vi har ett stort antal personer vi har pratat med och vill prata med. Innan de vittnesförhören är samlade har jag inte mer att berätta i nuläget, säger Carina Skagerlind.

En fristående avdelning inom polisen ska nu granska polisens agerande separat.

– Enligt rutin kontaktas alltid polisåklagare och särskilda utredare omgående för att de ska granska hur polisen har agerat och kunna göra det direkt, säger Carina Skagerlind.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset