Nyheter Världen

Manifestationer för bortförda flickor

I en film från 2014 visades ett 100-tal av de flickor som fördes bort av terrorgruppen Boko Haram från en skola i nordöstra Nigeria. Arkivbild.
I en film från 2014 visades ett 100-tal av de flickor som fördes bort av terrorgruppen Boko Haram från en skola i nordöstra Nigeria. Arkivbild.

Runtom i Nigeria pågår solidaritetsmanifestationer för de över 200 skolflickor som fördes bort av terrorgruppen Boko Haram för i dag två år sedan. Många protesterar också mot att regeringen gör för lite för att få flickorna fria.

Samtidigt är regeringen påtgaligt återhållsam i sina kommentarer om den nya film som publicerades i går och där några av flickorna förekommer. Videon, som visats på CNN, är det första kända livstecknet från de kidnappade sedan maj 2014 då ett videoklipp visade ett 100-tal flickor som citerade Koranen.

Tre mödrar till de bortförda och en skolkamrat har bekräftat identiteten på de 15 flickor som syns i den nya videon, vilken ska ha filmats på juldagen i fjol. Flickorna bär svarta och grå hijab, och i klippet säger de sina namn samt att de fördes bort från skolan i Chibok i nordvästra Nigeria och att alla "mår bra".

– Det är definitivt våra döttrar …allt vi vill är att regeringen ser till att vi får tillbaka våra flickor, säger en av mammorna efter att ha sett filmen.

Den nigerianska regeringens påtgaligt försiktiga reaktioner efter publiceringen ska enligt en källa ses i ljuset av problem som uppstod när man alltför tidigt tillkännagav samtal med representanter för Boko Haram och till och med ett eldupphör. Nu säger regeringen bara att den "studerar" filmen.

– Våra underrättelse- och säkerhetstjänster fick en liknande video i juli förra året, men när de följde spåren i den filmen ledde det ingenvart, uppger källan.

Enligt sagespersonen gick det varken att få kontakt med de påstådda Boko Haram-medlemmar som gjort filmen eller information om den tillkommit på uppdrag från gruppens högste ledare Abubakar Shekau.

Olamikan Gbemiga/AP/TT
I dag, på tvåårsdagen efter att över 200 flickor fördes bort av terrogruppen Boko Haram, pågår manifestationer för att flickorna ska bli fria. Många passar också på att kritisera regeringen, som man anser har gjort för lite för att rädda flickorna.