Nyheter Sverige

Mannerström: Mycket stjärnprestige

Stjärnkrögaren Leif Mannerström vittnar om prestigen kring att få eller mista stjärnor av Guide Michelin. Arkivbild.
Stjärnkrögaren Leif Mannerström vittnar om prestigen kring att få eller mista stjärnor av Guide Michelin. Arkivbild.

Pressen att få restaurangstjärnor av Guide Michelin är stor, vittnar krögaren Leif Mannerström.Nyligen tros en krögare i Schweiz ha tagit sitt liv.

– Å fy fan, säger stjärnkrögaren Leif Mannerström när han får höra att stjärnkocken Benoit Violier hittades död i sitt hem. Enligt schweizisk polis tros Violier ha tagit sitt liv. Han drev en restaurang utanför Lausanne, som hade tre stjärnor i Guide Michelin, och enligt AFP var han orolig att framgången skulle ha ett slut.

– Det är mycket prestige i det där med stjärna. Det är en press att gå och vänta på om man får en stjärna eller behålla den man har, säger Mannerström.

2003 tog den franske stjärnkocken Bernard Loiseau sitt liv efter att hans restaurang nedgraderats av Guide Michelin, rapporterar AFP.

– Jag var där några gånger men tyckte inte det var så märkvärdigt att det förtjänade tre stjärnor. När han tappade sin stjärna tappade hela byn businessen. Han blev väl helt förtvivlad och gick och sköt sig, säger Mannerström.

Mannerström arbetade själv hårt under många år för att hans dåvarande restaurang Sjömagasinet i Göteborg skulle få en stjärna.

– Visst är det roligt att ha en stjärna. Det är bra för affärerna, men det kostar också då man måste ha mer personal, säger Mannerström.

Sjömagasinet i Göteborg fick till slut en stjärna.