Nöje Musik Film TV

Mariah Carey – "en gammal goding"

Mariah Carey är ute på en omfattande Europaturné som kommer till Stockholm den 2 april. Arkivbild.
Mariah Carey är ute på en omfattande Europaturné som kommer till Stockholm den 2 april. Arkivbild.

I helgen gör Mariah Carey sin första Sverigespelning på 13 år. Publiken kan se fram emot en riktig nostalgitripp, tror Tina Mehrafzoon på "Musikguiden i P3". – Hennes hits är underbara och håller verkligen än i dag, säger hon.

Mariah Carey släppte sitt självbetitlade debutalbum 1990 och har sedan dess sålt miljontals skivor världen över. Hennes fjortonde och senaste album "Me. I am Mariah... The elusive chanteuse" kom 2014 – och i fjol förärades hon med en stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Men bilden av artisten Mariah Carey har förändrats sedan hennes storhetstid.

– Hon har inte någon spirande popstjärnestatus i dag, jag skulle snarare säga att hon är "en gammal goding", säger Tina Mehrafzoon, programledare för "Musikguiden i P3", till TT.

På 90-talet och i början av 00-talet var Mariah Carey en banbrytande artist. Men nu tror Mehrafzoon att hon framför allt lutar sig mot de stora hitlåtar och mäktiga ballader hon har i bagaget.

– Jag hoppas, för alla som har köpt biljetter, att hon är på topp med rösten, för jag tror att det kommer att bli en helt underbar nostalgitripp.

Banbrytande popartist

Om Mehrafzoon får välja fritt ur Careys repertoar blir det 1999 års "Heartbreaker", ett samarbete med Jay Z.

– Då hade hon bevisat att hon kan popballader och var en av de allra första popartisterna som gjorde samarbeten med rappare, vilket inte alls är ovanligt nu, säger hon.

Det är lätt att bara tänka på Mariah Carey som "hon med den stora rösten" men hennes hiphopsamarbeten var tidigt ute och har gjort stort avtryck.

– Det var verkligen ovanligt då och Mariah var den som gjorde det allra först, med Ol' Dirty Bastard (remixen av "Fantasy", 1995).

Får egen realityserie

Men Mariah Carey har inte bara gjort karriär som artist. Genom åren har hon medverkat i en rad långfilmer, som "The bachelor" (1990) och "Precious" (2009). 2002 sågs hon i en gästroll i tv-serien "Ally McBeal" och när "The lego batman movie" får premiär nästa år gör hon – precis som Zach Galifianakis, Michael Cera och Will Arnett – en av rösterna.

Dessutom har den amerikanska tv-kanalen E! beställt åtta avsnitt av den nya realityserien "Mariah’s world".

"Jag ser verkligen fram emot att få bjuda in mina fans att ta del av mitt liv och mitt nästa äventyr", sade Carey nyligen i ett pressmeddelande.

Konserten med Mariah Carey hålls i Globen i Stockholm den 2 april.

Danny Lawson/AP/TT
Inför lördagens Mariah Carey-konsert i Globen är den stora frågan hur det ska gå med hennes röst. "'Håller den eller håller den inte?', för det var den som gjorde henne så stor", säger Tina Mehrafzoon på "Musikguiden i P3". Arkivbild.
Adam Ihse/TT
"Jag tror inte att det blir några fler stora världsturnéer för Mariah Carey, men jag hoppas att det inte slutar med att hon bara gör julskivor där hon sjunger 'All I want for Christmas' i countryversion ...", säger Tina Mehrafzoon, programledare på "Musikguiden i P3". Arkivbild.
Kevork Djansezian/AP/TT
Mariah Carey och Whitney Houston delade ut pris på MTV Music Awards 1998. Arkivbild.
Chris Pizzello/AP/TT
I fjol blev Mariah Carey den 2 556:e personen som förärades en stjärna på Hollywood Walk of Fame. Arkivbild.