Sport

Markstedt: "Målning är som terapi"

Vittsjös mittfältare Clara Markstedt är också konstnär och ställer ut på Art-Nordic Exibition i Köpenhamn.
Vittsjös mittfältare Clara Markstedt är också konstnär och ställer ut på Art-Nordic Exibition i Köpenhamn.

Envis och ibland lite väl tuff på planen.Vid sidan av är Clara Markstedt den lugna konstnären som gillar att fånga den abstrakta verkligheten.– Målning är som en ventil för mig, lite av självterapi, säger hon.

Landskapsmålningar är inget som intresserar Clara Markstedt. Vittsjös mittfältare har sedan lång tid tillbaka fokuserat på ansikten och kroppar.

Ett vägval som har visat sig vara framgångsrikt.

Köparna är många och beställningarna ökar i strid ström.

– Det har gått bra. Jag har startat eget, fixat hemsida och börjat marknadsföra mig, säger hon.

– Jag är en perfektionist och kan få allt att se verkligt ut, men jag tycker själv att det blev ointressant efter ett tag så nu jag försöker hitta en mer intressant verklighet genom att vara mer abstrakt utan att tappa det verklighetstrogna, säger hon.

"Lite terapi"

TT: Går det att applicera ditt intresse på fotbollen?

– Absolut. Ibland går fotbollen mer eller mindre bra. Det är motgångar och press, då tycker jag det är skönt att kunna tänka bort det. Jag kan stå i fem, sex timmar och glömma borta att dricka. Det är en bra ventil.

TT: När målar du bäst – när det gått bra eller dåligt?

– Det har jag inte tänkt på. Det kan vara från dag till dag men som bäst målar jag nog när jag bara gör, säger hon.

"Underbart"

Tiden har blivit allt mer knapp för Clara Markstedt. Målandet måste numera klämmas in mellan spel med damallsvenska Vittsjö och ekonomistudier, på distans, vid Stockholms Universitet.

– Det finns inga heldagar längre och jag har fått lära mig att måla på beställning. Men även om det är på beställning så försvinner alla tankar, och det är underbart.

Lugn och harmonisk framför sina målningar, alltså.

Fotbollsspelaren Markstedt är något helt annat.

Innanför planens vitkritade linjer blir hon den ettriga, envisa och hårda mittfältaren som inte kliver undan i närkamperna. Egenskaper som gjorde att hon vid upptaktsträffen i Berns i Stockholm röstades fram till varningsligans vinnare.

Mittfältarens tuffhet är nu något som nykomlingen Kvarnsvedens IK kommer att få känna på i premiären på söndag.

Men innan dess väntar något annat för Clara Markstedt. Hennes tavlor ska visas upp på Art-Nordic Exhibition i Köpenhamn.