Sport

Marta: "Skulle betyda jättemycket"

Ryggproblemen stoppar inte Marta i Champions League. Rosengård tar på onsdagen emot regerande mästarlaget Frankfurt i det första av två kvartsfinalmöten.
Ryggproblemen stoppar inte Marta i Champions League. Rosengård tar på onsdagen emot regerande mästarlaget Frankfurt i det första av två kvartsfinalmöten.

Hon vann Champions League med Umeå 2004, men har även tre finalförluster.Nu vill Marta gå hela vägen med Rosengård.– Det skulle betyda jättemycket, säger den brasilianska stjärnan inför kvartsfinalen mot regerande mästarlaget Frankfurt.

Utsedd till världens bästa spelare fem gånger. Sju SM-guld med tre svenska klubbar. En Champions League-titel med Umeå.

– Men jag har även tre finalförluster i Champions League – det är inte så bra, säger världsstjärnan Marta Vieira da Silva och skrattar.

Den 30-åriga brasilianskan har tillhört fotbollens världstopp under större delen av sitt vuxna liv. Kroppen har tagit stryk av alla säsonger på den högsta nivån.

"Inget som kan ta bort mig"

– Efter mitt diskbråck för tre år sedan har jag ont i ryggen ganska ofta, men det är inget som kan ta bort mig från en match. Speciellt inte de stora matcherna, säger Rosengårdsspelaren med ett leende.

På onsdag väntar just en sådan match. Då kommer Frankfurt – regerande mästarlag i Champions League och mesta mästare i turneringen med fyra titlar – till Malmö IP för det första kvartsfinalmötet i Europafotbollens finrum.

– Det är klart att det är speciellt. Det är den viktigaste klubbturneringen som vi har i Europa, säger Marta.

Under 2010-talet har Rosengård aldrig gått längre än till kvartsfinal. I fjol skickade Wolfsburg ut Malmölaget tack vare fler gjorda bortamål (4–4 sammanlagt).

– Vi har ett bra lag för att gå vidare och vi ska försöka gå så långt som möjligt, säger Marta.

TT: Vad skulle det betyda för dig att få vinna Champions League med Rosengård?

– Det skulle betyda jättemycket, men mest för klubben. För det är en dröm för Rosengård.

"Sätta press på Frankfurt"

Försäsongen har varit allt annat än harmonisk för Rosengård. Skador har tvingat klubben att ta in flera spelare på korttidskontrakt. Det ska dock inte påverka lagets prestation mot Frankfurt, menar lagkaptenen Emma Berglund.

– De senaste två veckorna har vi tränat på bra, säger mittbacken som nickade supercuptiteln till Rosengård förra veckan (2–1 mot Linköping).

Nyckeln för att gå vidare till semifinal är att inte släppa in något mål på hemmaplan, anser Berglund.

– Samtidigt som det inte ska bli något som stoppar oss. Nu är det första matchen, så vi vill så klart göra lite mål och sätta press på Frankfurt, säger Berglund.

Emil Langvad/TT
Rosengårds lagkapten Emma Berglund anser att det är viktigt att inte släppa in något mål hemma mot Frankfurt i det första kvartsfinalmötet i Champions League.