Sport

Martin Johansson svensk överraskning

Tre ynka sekunder från pallen.Men Martin Johansson visade med sin femteplats i den andra fasen i minitouren i finska Ruka att svensk distansåkning på herrsidan trots allt lever.

I Calle Halfvarssons och Marcus Hellners frånvaro gjorde Martin Johansson sitt livs lopp i precis rätt ögonblick. Att han missade pallen med bara tre sekunder i lördagens fristilsmil i världscupöppningen gjorde inte så mycket.

– Det är inte mycket, men det känns jädrigt inspirerande att vara med där uppe. Det visar att jag har tagit ett steg framåt i skidåkningen.

Johansson hann ta två VM-brons i orientering innan han satte på sig skidorna för gott för fem år sedan.

Late bloomer

Så trots sina 31 år är Johanssons kurva fortfarande på väg uppåt. Före femteplatsen i Ruka hade han inte ens varit bland de tio främsta någon gång tidigare i världscupsammanhang.

– Jag går lite framåt för varje år. Det är inte många sekunder upp idag, det gäller att ta några sekunder per år. Det var ett riktigt bra lopp idag, jag håller inte riktigt ihop det på slutet.

Som avslutning på premiärtouren väntar 15 kilometer jaktstart. Johansson är totalsjua, dryga halvminuten efter ledande Martin Johnsrud Sundby och bara tolv från pallen.

– Det är bara ut och köra. Jag har bara varit 60-70-80:e här innan så man har tagit några steg i alla fall.

Bakom 25:an Daniel Richardsson, som satsar på långloppscupen i vinter, var Emil Jönsson näst bäste svensk som 34:a, 1.03 från täten.

Ditsanserade distanskamraterna

– Det tärde enormt att köra sprinten, men jag höll ihop det bättre än väntat. Skejt ska inte vara min starka del, jag hoppas mer på i morgon, säger Jönsson, som var före distansåkarna Simon Andersson, Anders Svanebo och Anton Lindblad.

Men att tävla även i distanslopp i världscupen är Jönsson tveksam till. Även om han gärna skulle åka stafett för Sverige.

– Det är sprinten framför allt för mig, vi får väl diskutera mer när men ser hur andra åker framöver, säger han.

Världscupregenten Martin Johnsrud Sundby har inlett säsongen övertygande. Segern på lördagen före kanadensaren Alex Harvey och schweizaren Dario Cologna gav honom en ledningsmarginal på 14 sekunder i den avslutande jaktstarten. Bakom Sundby jagar närmast idel landsmän – Finn Hågen Krogh, Anders Glöersen och Petter Northug. Även Harvey och Cologna ligger inom en halvminuts avstånd, just före Martin Johansson.

Anders Wiklund/TT