Nyheter Sverige Sverige-topp

Maskerade gäng i Stockholmsattack

En stor grupp svartklädda och maskerade personer ska enligt Aftonbladet ha attackerat personer som ser ut att ha utländsk bakgrund i området runt centralstationen i Stockholm på fredagskvällen.
En stor grupp svartklädda och maskerade personer ska enligt Aftonbladet ha attackerat personer som ser ut att ha utländsk bakgrund i området runt centralstationen i Stockholm på fredagskvällen.

Uppåt 100 svartklädda och maskerade män drabbade samman med väktare och polis i centrala Stockholm. Enligt Aftonbladet ska de ha attackerat personer som ser ut att ha utländsk bakgrund i området vid centralstationen.

Polisen hade redan på förhand fått information om att personer med koppling till olika fotbollsfirmor skulle samlas i Stockholm på kvällen. Och kravallutrustad polis fanns på plats för att möta de olika grupperna.

– Polisen har kommit i kontakt med dem vid olika tillfällen och har främst splittrat dem. Sedan har det här lugnat ned sig efter en timme cirka, säger Fredrik Nylén vid Citypolisen.

I en film som Aftonbladet publicerat syns hur ett stort svartklätt, maskerat gäng ger sig på ett antal väktare vid Sergels torg. Enligt polisen ska det ha rört sig om mellan 70 och 100 personer som deltog i våldsamheterna.

Före attacken ska rasistiska flygblad med rubriken "Det är nog nu!" ha spridits, riktat mot "gatubarnen" vid Centralen.

Oklar extremistkoppling

Men att våldsverkarna ska ha haft högerextrema syften är ingenting som polisen känner till.

– Det är inte bekräftat. Den dokumentation som finns i ärendet pratar bara om fotbollslagens firmor, sedan kan självklart medlemmar i en firma ha politiska åsikter också, säger Nylén.

TT: Så polisen har ingen som helst information om att nazister ska ha delat ut flygblad och angripit mörkhyade personer?

– Jag har fått ett telefonsamtal från polis om att man har hittat flygblad, men ingenting om vem som i så fall har stått och delat ut dem. Det kan mycket väl finnas mer information som inte är känd för mig, säger Fredrik Nylén.

Knappt med information

Fram till midnatt var det mycket svårt att få fram information om händelsen. Polisens pressansvariga tycktes inte ens känna till vad som hänt.

– Det rör sig om en vanlig lönehelg, sade Albin Näverberg, pressinformatör vid Stockholmspolisen, till TT tidigare under kvällen.

I samband med oroligheterna greps en person för våld mot tjänsteman, efter att ha misshandlat en polis. Fem personer omhändertogs. Dessutom rapporterades ett fall av brott mot knivlagen.