Nyheter Världen

Massiva anklagelser mot Zuma

Ytterligare anklagelser om korruption riktas nu mot Sydafrikas president Jacob Zuma. Arkivbild.
Ytterligare anklagelser om korruption riktas nu mot Sydafrikas president Jacob Zuma. Arkivbild.

Är det president Jacob Zuma som tillsätter ministrar och höga tjänstemän i Sydafrika – eller är det den mäktiga affärsfamiljen Gupta?Flera uppsatta sydafrikaner kommer nu med förbluffande uppgifter om korruptionen i landet, och om Zumas delaktighet.

I veckan tog plötsligt vice finansminister Mcebisi Jonas bladet från munnen. Han uppgav att Guptafamiljen erbjudit honom finansminister Nhlanhla Nenes jobb strax innan denne fick sparken i december. Jonas sade att han tackat nej till erbjudandet, men familjen rapporteras stå bakom utnämningen av flera olika ministrar.

President Zuma, också ledare för det styrande partiet ANC, är sedan tidigare omgiven av mängder av korruptionsanklagelser. Han nekar kategoriskt till alla oegentligheter men krisen fördjupades i fredags när Zola Tsotsi, före detta ordförande i det statliga energibolaget Eskom, uppgav att familjen låg bakom att han kickats från ordförandeskapet.

Skadas i val

Guptafamiljen, som invandrat från Indien, är stor i bland annat gruvnäringen, tekniksektorn, mediebranschen och fastigheter. Familjen hävdar att anklagelserna beror på rasistiskt hat, men det faktum att Zumas son sitter i styrelsen för minst sex Gupta-bolag har spätt på misstankarna om korruption.

Nu har ANC:s ledning samlats för ett tre dagar långt möte där ett av ämnena är lokalvalen. Och medan allt fler sydafrikaner blir desillusionerade av hög arbetslöshet, skenande inflation och svajig valuta ökar farhågorna inom ANC att partiet kommer att få betala för korruptionshärvorna genom minskat väljarstöd.

"Till illamående"

Gary van Staden, politisk och ekonomisk bedömare på det oberoende analysföretaget NKC African Economics, säger att ledarskiftet i ANC officiellt obrottsligt stödjer Zuma, men att samtal ändå pågår.

– Bakom kulisserna finns det människor som säger: 'lyssna sir, det här börjar skada våra förhoppningar om valet'.

Enligt Matthews Phosa, ANC:s före detta kassör, finns en växande känsla av att banden mellan Guptafamiljen och Zuma är skadliga för Sydafrika.

– Den känslan upprepar sig till illamående.