Nyheter Världen

Massmördaren känd av FBI

Discjockeyn Ray Rivera till vänster tröstas av en vän efter dödskjutningen på nattklubben Pulse i Orlando.
Discjockeyn Ray Rivera till vänster tröstas av en vän efter dödskjutningen på nattklubben Pulse i Orlando.

Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom massmordet på en gayklubb i Florida i USA, där minst 50 människor dödades. Massakern genomfördes trots att FBI hade koll på Omar Mateen, mannen som pekats ut som skyldig till den dödligaste masskjutningen i landets historia..

Klubben Pulse i Orlando var full av gäster och anställda när en man öppnade eld strax före stängningsdags vid tvåtiden på söndagsmorgonen.

– Jag hörde plötsligt flera skott avlossas från entrén. Så fort folk hörde skott lade sig alla på golvet, säger stamgästen Ricardo Almodovar till Göteborgs-Posten.

Almodovar lyckades fly medan mördaren tog en kort paus.

Polisen bestämde sig för att gå in på klubben, sedan desperata nödrop inne från klubben nått fram till myndigheterna. Skytten dödades i skottväxling med polisen i samband med insatsen.

Orlandos borgmästare Buddy Dyer tillkännagav flera timmar senare att 50 människor dödats och minst 53 skadades. 320 personer ska ha befunnit på klubben när massmordet inleddes.

Köpte vapnen lagligt

Mannen som sköt har identifierats som 29-årige Omar Mateen. Han bodde i St. Lucie County i Florida, och var amerikansk medborgare och född i New York 1986 av föräldrar som flyttat till USA från Afghanistan.

Han var dessutom känd av FBI sedan tidigare.

Enligt FBI:s talesman Ronald Hopper kände byrån till Mateen sedan 2013 då han förhördes efter att han gjort "hetsande" uttalande som en kollega reagerat på. Nästa år förhördes han igen om en möjlig koppling till en amerikansk medborgare som genomfört ett självmordsdåd i Syrien 2014. Men inga band hittades mellan de två.

Mateen har trots förhören fått behålla sin vapenlicens och jobba som säkerhetsvakt på firman G4S. Och enligt polisens utredning köpte han de vapen som användes vid massmordet helt lagligt i Florida den senaste veckan.

Pappan förkrossad

Innan morden begicks ska Mateen ha ringt SOS och svurit trohet till terrorgruppen IS .

Kort därpå tog gruppen själv på sig dådet via sitt propagandaorgan Amaq, rapporterar Reuters.

Omar Mateen pappa säger dock till NBC News att "detta har inget att göra med religion". Han berättar att sonen blev arg när denne såg två män kyssas i Miami för några månader sedan, och fadern tror att det kan ha något med masskjutningen att göra.

– Vi säger att vi ber om förlåtelse för hela händelsen. Vi var inte medvetna om att han skulle agera. Vi är i chock liksom hela landet.

Utreds som terrorbrott

Polisen utreder händelsen som ett terrorbrott

USA:s president Barack Obama fördömde dåden i ett uttalande, och påven Franciskus sade enligt Vatikanens officiella radiokanal att han är skakad och bedrövad av "den mordiska galenskap och det meningslösa hat" som orsakat minst 50 människors död på gayklubben i Orlando

Afghanistans president Ashraf Ghani kallar massmordet för ett "avskyvärt och oförlåtligt brott" samt en "feg terrorhandling".

Sveriges statsminister Stefan Löfven har under söndagen sänt kondoleanser till president Obama och det amerikanska folket.

Phelan M. Ebenhack/AP/TT
Polisen i Orlando pratar med anhöriga till besökarna på klubben, där en man öppnade eld och dödade minst 50 personer.
Phelan M. Ebenhack/AP/TT
Orlandos Buddy Dyer berättar på en presskonferens att 50 människor dödades i massmordet på en nattklubb i Orlando i Florida.
Polisens bild
Den misstänkte mördaren Omar Mateen på en odaterad bild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset