Nyheter Sverige

Massuppsägningar på BB i Helsingborg

Uppsägningar strömmar in på förlossningen vid Helsingborgs lasarett. Arkivbild.
Uppsägningar strömmar in på förlossningen vid Helsingborgs lasarett. Arkivbild.

Uppsägningar strömmar in på förlossningen och BB vid Helsingborgs lasarett. I går sade 16 barnmorskor upp sig i protest, i dag är antalet uppe i ett 30-tal.Med andra ord: Omkring 40 procent av personalen riskerar att försvinna.

En tvist om schemat och hur mycket tid barnmorskorna får för återhämtning efter att ha jobbat nattpass ligger bakom uppsägningarna. Totalt arbetar ett 70-tal barnmorskor på förlossningen i Helsingborg, säger Steen Ekdahl, som är divisionschef för specialiserad närsjukvård.

– Det är ett bekymmersamt läge. Vi förstår också att barnmorskorna behöver tid för återhämtning och har gett dem ett antal erbjudanden, men vi har inte kommit fram helt i förhandlingarna, säger han till TT.

Arbetsgivarens erbjudanden handlar bland annat om bättre förläggning av arbetstider och delad tjänst mellan förlossningsvård och öppenvård, enligt Ekdahl som anser att arbetsvillkoren står sig bra jämfört med andra förlossningsavdelningar i Skåne. Barnmorskornas krav på ytterligare arbetstidsförkortning för nattpass accepteras inte av arbetsgivaren.

TT: Vilka konsekvenser får detta för verksamheten?

– Uppsägningarna får inga akuta konsekvenser för kvinnor som ska föda vid Helsingborgs lasarett i sommar. Men om uppsägningarna träder i kraft kring den 1 oktober får vi ju problem. Nu jobbar vi intensivt för att finna en lösning, säger Steen Ekdahl.

Annars riskerar det att bli neddragningar i verksamheten.

– Ja, då kan det bli så att vi måste dra ner på förlossningsvården i Helsingborg, säger Steen Ekdahl.