Nöje

Matböcker som guider i hälsodjungeln

Grön mat kopplad till vår hälsa och miljön är trenden just nu, av vårens bokskörd att döma.
Grön mat kopplad till vår hälsa och miljön är trenden just nu, av vårens bokskörd att döma.

Vår besatthet av mat och hälsa fortsätter att avspegla sig i litteraturen. Budskapet från bokindustrin är att vi behöver guidas bland dieter, recept och hälsoråd. Vårens matböcker talar till den medvetna konsumenten – som bryr sig om såväl sin egen hälsa som miljön.

Kockarnas entré i tv-rutan på 90-talet var början på en explosion av matlagningsprogram, kokböcker och mattidningar. Och mattrenden är inte över. Tvärtom har den vuxit sig än starkare, inte minst på sociala medier och matbloggar. Men internet tycks inte ha gjort matböckerna överflödiga. Hälsotrenden inom litteraturen är fortsatt stark och ständigt nya rön gör den till en aldrig sinande källa för bokindustrin.

– Vi är på något vis besatta av mat. Ena halvåret ska ett visst livsmedel ätas, nästa halvår ska man utesluta det. Många som har fastnat i det här med dieter har nog svårt att ta sig ur det, säger Mats-Eric Nilsson som är chefredaktör för matmagasinet Hunger och författare till böcker som "Saltad nota" och "Den hemlige kocken", där han granskar matindustrin.

Hälsomatböckerna förmedlar budskapet att du själv inte kan avgöra vad du ska äta för att må bra – för att få hjälp måste du läsa en bok, menar Mats-Eric Nilsson.

Köpa quick-fix

För några år sedan var det böcker om olika dieter som LCHF– och 5:2 som dominerade. I vårens matböcker handlar det mycket om det gröna, medvetna och förstås hälsosamma köket. "Grön paleo", "Stark inifrån och ut på 12 veckor" och "Vego hela dagen" är några av titlarna. Det är till stor vegetariska recept i böcker som är utformade mer för att inspirera än att leverera pekpinnar och förbud. Men också böcker om mat med en mer uttalad hälsokoppling som till exempel "Mat som läker" och "Magsmart".

I slutet av mars kommer "Miljödieten" av journalisten Daniel Öhman och kocken Maximillian Lundin. Undertiteln "Snyggare, smalare, sundare – och rädda världen på köpet" sätter fingret på trenden just nu. Vi är villiga att betala för att få hjälp att äta så att vi både vinner på det själva genom att bli snyggare och må bättre, men samtidigt bidra till en bättre miljö genom hållbar matlagning.

Lina Wijk är publicistisk chef på förlaget Bonnier fakta som ger ut "Miljödieten" och andra böcker i genren. Hon tror till viss del att människors hopp om en "quick-fix" som kan lösa deras problem bidrar till den stora efterfrågan, men att dessa böcker också kan vara till stor nytta.

– De är lite av dörröppnare till att hitta sitt sätt att förhålla sig till mat och hälsa. Man kan få hjälp med både recept och kostprogram, men också inspiration. Dessutom bidrar många av de här böckerna med intressant kunskap och forskning, säger Lina Wijk.

Mat för njutning

I slutet av mars kommer kocken Paul Svenssons nya bok "Grilla vego" där han utmanar till att våga lägga annat än kött och fisk på grillen. Han har under många år arbetat med grönsaker som huvudingrediens och länge varit en förespråkare för det vegetariska köket. Vegetabiliska, säsongsanpassade råvaror, insekter och ta tillvara på hela produkter kan låta väldigt i tiden – men Paul Svensson förhåller sig inte till trender och dieter, säger han. För honom handlar det om att skapa njutningsfull mat.

– Det finns de som säger att vi kommer att betala för att äta hälsosamt oavsett om det är gott eller inte, men det tror inte jag på! Människan styrs av njutning och vi måste hitta sätt att laga hållbar mat som är riktigt god.

Även Mats-Eric Nilsson anser att maten måste vara njutningsfull.

– Vi är uppvuxna i en kött och potatis-kultur. Därför finns det en enorm marknad för kokböcker som lär oss att göra god mat med grönsakerna i centrum. Jag tror att det kommer en motreaktion till hälsomaten.

Erik Nylander/TT
Paleo, en sorts diet baserad på stenålderskost, har blivit populär i bland annat USA och Tyskland. Kanske blir det en kommande trend även i Sverige. I paleokost utesluter man bland annat processade livsmedel, spannmål, mejeriprodukter och socker.
JESSICA GOW / TT
Det gröna köket har blivit mer vardag, vilket också märks bland vårens matböcker. Arkivbild.
Matthew Mead/AP/TT
Nyttiga smoothies med chiafrön har varit trendigt ett tag nu. Och recept på allehanda juicer och smoothies är fortsatt en ingrediens i matböckerna. Arkivbild.
JESSICA GOW / TT
Böcker som lär oss hur vi lagar hälsosam och hållbar mat som samtidigt är god kommer vi att se mer av. Det spår såväl kocken Paul Svensson som Hungers chefredaktör Mats-Eric Nilsson. Arkivbild.