Sport

Mattsson i glädjetårar efter OS-brons

Sofia Mattsson vann bronsmatchen i 53 kilo mot Zhong Xuechun i OS i Rio.
Sofia Mattsson vann bronsmatchen i 53 kilo mot Zhong Xuechun i OS i Rio.

Det gick blixtsnabbt – på 29 sekunder bärgade Sofia Mattsson OS-brons i brottning. Hon grät, sprang ärevarv på mattorna och klättrade upp i publiken för krama sambon Robert Rosengren.– Det här bronset är som ett guld för mig, jublade hon.

– Så jäkla skönt. Det har varit en tuff turnering och jag ville verkligen ha med mig en medalj hem, och nu får jag det, sade Sofia Mattsson medan glädjetårarna rann.

– Jag vill aldrig ta av mig den, sade hon och tittade med stolthet i blick på den tunga bronsmedaljen som hon vägde i handen.

Kinesiskan var totalt chanslös i 53-kilosklassen. Mattsson satte högsta fart direkt. Hon tog ledningen direkt med 2–0, som blev 4–0 och hon forcerade sedan igen. Zhong Xuechun kastades hit och dit, domaren plingade med poängskyltar innan Mattsson vräkte ned motståndaren i mattan igen. Klockan stod då på 29 sekunder.

– Det har varit tufft i dag. Jag kände att det inte riktigt satt utan jag fick verkligen kämpa här, sade hon och berättade att hon inte kunnat träna alls inför OS på grund en skada i ledbandet i knäet.

Dubbla dambrons

I den mixade zonen väntade Jenny Fransson, som tog brons i onsdags, och de förenades i flera långa kramar.

– Två medaljer, nu kan vi slappna av. Helt sjukt, jublade Mattsson.

Fransson öste beröm över Mattsson:

– Grymt! Häftigt men det är hon värd. Jag har alltid varit imponerad av hennes psyke. Vi blir inte chockade, hon är häftig.

Det blev den andra medaljen för Sveriges dambrottare. Jenny Franssons brons blev det första någonsin på damsidan i OS eftersom sporten för damer tilläts först i Aten 2004.

– Jag ska verkligen fira det här med Jenny i kväll! Jag hann knappt träffa henne i går efter hennes brons. Det här är allt man vill, åka till ett mästerskap och komma hem med en medalj.

Mattsson tänker också passa på att njuta lite av själva OS, och siktar på att titta på Sveriges fotbollsfinal på fredagen och även triathlon.

– Det kommer att gå bra, jag är optimistisk. Nu ska jag träffa min familj som var på läktaren och krama om dem hårt. Det betydde mycket med stödet och det är skönt att lyckas med alla på plats. Skönt att de får vara med och dela glädjen.

Överlägsen i början

Mattsson var överlägsen i både åttondel och kvartsfinal – men i semin syntes det att hon har ont i knäet. Helen Maroulis, USA, gick direkt på att attack och tog två poäng. Då hade knappt 20 sekunder passerat. Halvägs in i andra perioden kom Maroulis runt på svenskans rygg och fick en ny tvåa – och en stressad Mattsson förlorade på fall.

Maroulis tog överraskande guldet efter finalseger mot storfavoriten Saori Yoshida från Japan som var på jakt efter sitt fjärde raka OS-guld.

– Amerikanskan har gått framåt senaste året och jag tänkte att det fanns fler som kunde ta guld. Hon är väl värd att vinna. Det är klart med Yoshidas rutin att hon står som favorit men jag trodde det skulle bli en jämn match, säger Mattsson.

Det var bara Yoshidas tredje förlust i internationella seniortävlingar. Förutom OS-gulden har hon 13 VM-guld varav elva i rad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset